Turgutlu Çaldağı'ndan sonra Akhisar'a kuş uçuşu 10 km mesafede bulunan Gördes Tavşan alanı mevkiinde yapılacak olan nikel madeni için çevre gönülleri Akhisar'da da harekete geçti.
İki farklı şirket tarafından Turgutlu ve Gördes'te yapılmak için çalışmaları süren nikel madenciliği ile ilgili Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda bir panel gerçekleştirildi. Panele, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Jeoloji Yük. Müh. Tahir Öngür ve İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Öztan katıldı.
Son bir kaç yıldır Gördes ve Turgutlu Çaldağı'nda faaliyete geçirilmek ve sülfürik asit kullanımıyla yapılmak istenen madencilik projelerini yakından izleyen Akhisar'da çevreci duyarlılık gelişiyor. Akhisar'da son günlerde vahşi madenciliğe karşı yıllardır çevreci bir mücadele veren TURÇEP'e yönelik ilgi de gözleniyordu. Özellikle Gördes'teki nikel maden işletmesinin yaratacağı olumsuz sonuçlardan etkilenebileceği endişeleri taşıyan Akhisar'daki çevreciler ve doğa dostu sivil toplum örgütleri, düzenledikleri panelle de "vahşi madenciliğe hayır" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in de katıldığı panelde konuşmacılar sunum eşliğinde her iki bölgeye yapılacak nikel madeninin çevreye vereceği büyük zararları katılımcılara anlattı.
TMMOB Akhisar Temsilciliği, Akisar Mimarlar Odası, Manisa Eczacılar Odası Akhisar Temsilciliği, AKSEK Vakfı ve Akhisaryorum gibi Akhisar'daki sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen panele, TURÇEP, GÖRÇEV ve Salihli GEMA Vakfı da destek verdi.
Akhisar'daki panele destek veren tüm diğer kuruluşlar ise şöyle: Kazdağı ve Marda Dağı Belediyeler Birliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, GÖRÇEV (Gördes Çevre Kültür ve Tarih Derneği), Manisa Eczacılar Odası Gördes Temsilciliği, Gördes Kayacık Belediye Başkanlığı, Gördes Avcılar Derneği, TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu), Turgutlu Toplumsal Dayanışma ve Kültür Merkezi, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen Turgutlu Temsilcilikleri, Salihli GEMA Vakfı (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı), GÜMÇED (Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği), Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı, Edremit Körfezi Doğa Sporları Kulubü, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu, Ayvalık Pir Sultan Derneği" denildi.
(BG-BK-)

20.01.2013 17:55:34 TSI

Editör: Wan Haber