Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Mersin'de arazi satışlarında yüzde 200-300, bazı bölgelerde yüzde 600, konut satışlarında da yüzde 25-30 civarında artış olduğunu belirterek, bu artışları 2013 yılında yapılacak Akdeniz Oyunları'nın tetiklediğini söyledi.
Emlakçılar Odası Başkanı Madenli, Mersin'deki arazi ve konut satışları konusunda İHA muhabirine açıklama yaptı. Son yapılan araştırmaya göre, 2012'nin 3. döneminde (Temmuz-Ağustos-Eylül) TR 62 bölgesi olan Mersin ve Adana'da konut satışlarının yüzde 15,66 düşüş gösterdiği sonucuna katılmadığını ifade eden Madenli, 2013 yılında Mersin'de yapılacak olan Akdeniz Oyunları dolayısıyla kente büyük bir yığınak olduğunu, hem arsa hem konut fiyatlarında da artış kaydedildiğini bildirdi. "Hem satışlar az hem konut fiyatları yükseliyor" diye bir şeyin olamayacağına işaret eden Madenli, "Bu bir arz-talep konusudur. Eğer satışlarda bir düşme olsaydı fiyatlarda da bir düşüş olması gerekirdi. Ama Mersin'in her bölgesinde fiyatlarda artış var. Eğer bir artış varsa bu, satışların yoğunluğuna bağlıdır. Satışların yoğunluğunu Mersin'de tetikleyen de 2013 Akdeniz Oyunları'dır. Oyunlar dolayısıyla Mersin'de bir kaynama oldu. Özellikle arazi satışlarında fiyatlarda alabildiğine yükselme olurken, konut satışları da fazla oldu. Konut satışlarının yüzde 15 düştüğünün görünmesi çeşitli nedenlerle tapu devirlerinin geç yapılmasından kaynaklanıyor olabilir. Ama tam tersine satışlar Mersin'de düşmedi, yükseldi. 2011'e göre 2012 yılında arazi satışlarında yüzde 200-300, bazı bölgelerde yüzde 600 oranında artma var. Ama konut satışlarındaki artış yüzde 25-30 civarında. Konut fiyatlarının çok yüksek olduğu bölgelerdeki artış ise yüzde 10'larda" dedi.
"SIFIR KONUT ALANLAR ZARAR ETTİ"
İnsanların genelde sıfır konut almaya çok meraklı olduklarını vurgulayan Madenli, ancak bazı flaş bölgeler hariç Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Mersin'de de sıfır konut alanların hepsinin geçen yıldan bu yana kar değil, zarar ettiklerini dile getirdi. Bir yıl önce inşaatlar devam ederken müteahhitlerden satın alınan konutların bu yıl artık ikinci el olduğuna dikkat çeken Madenli, "Müteahhitlerden alınan konut yüksek bir satış rakamıdır, çünkü müteahhit masrafını ve karını hesaplayarak bir fiyat verir. Bina bir yıl sonra ikinci ele düşer. Bu durumda da fiyatlar düşüyor. Ama 1-2 yıllık binaları ikinci elden satın alanların hepsi şu anda yüzde 20-30 kardalar" diye konuştu.
"MERSİN'DE KALİTELİ KONUTLAR FİYATLARI YÜKSELTTİ"
Mersin'deki arazi ve konut fiyatlarındaki artışa da değinen Madenli, Mersin'de artık konutların eskisi gibi ucuz olmadığının altını çizdi. Mersin'de Serbest Bölge'nin kurulduğu yıllarda konuta aşırı talep olduğunu ve çok konut yapılıp satıldığını aktaran Madenli, bunun o dönemde bir furya olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca o dönemde iyi bir denetim mekanizması olmadığı ve kar amaçlı yapıldığı için kalitesiz konutlar yapıldığına dikkat çeken Madenli, "Bundan 5 yıl öncesine kadar yapılan konutlar yıkık dökük binalardır. Dolayısıyla o dönemde kalitesiz inşaat furyası başladı, yapılan evlerin hemen projesi başladı, ucuz konut sektörü gelişti ve öyle bir an geldi ki, mesela 'Mersin'de 300 bin insan yaşıyor ama 400 bin konut var' denmeye başlandı. Fazla konut nedeniyle de fiyatların ucuz olması gerekiyordu. Fiyatlar Türkiye ortalamasının çok altında alabildiğine ucuz oldu. Mersin yapı itibariyle köy kent olduğu için sebze meyvesi ucuz, yaşamak kolaydı. Dolayısıyla hem konut çoktu hem kaliteli değildi. Buna bağlı olarak da ev fiyatları düşüktü" ifadelerini kullandı.
Bugün artık Mersin'de müteahhitlerin yaptığı konutların Ankara ve İstanbul ile yarışır durumda olduğunu ifade eden Madenli, şunları söyledi: "O kalitede konutlar yapılıyor artık Mersin'de de ama bunun bedeli de 450 bin liradan başlayıp 1 milyon liraya kadar çıkan daire fiyatları oldu. Dolayısıyla kaliteli konut fiyatları da yükseltti. Ayrıca kent nüfusu arttı ama konut sayısı eskisi kadar fazla değil artık. Bu da fiyatların yükselmesinde bir başka etken oldu."
Mersin'de şu anda müteahhitlerin çok güzel konutlar yaparak çok güzel fiyatlara satıp kar ettiklerini de belirten Madenli, sözlerini şöyle tamamladı: "İlginçti ki, şu bozuk ekonomide Mersin'de müteahhitler inşaatın bitmesine daha 4-5 ay varken 100 daireden 85-90'ını satmış oluyor. Bu durumda konut satışlarında bir düşüşten söz etmek de mümkün değil. Bu nasıl bir düşüş ki, konut yapan herkes kazanıyor, durmadan konut yapılıyor ve bütün konutlar da satılıyor. Bazı yerlerde satışlarda bölgesel düşüşler var ama genel anlamda satışlarda artma var, düşüş yok."
(KYM-Y)

11.12.2012 13:54:30 TSI

Editör: Wan Haber