"Akdeniz Deniz ve Kıyı Çevre Durum Raporu", 16 Ocak Çarşamba günü Ankara'da yapılacak toplantıyla açıklanacak.
UNDP Türkiye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yapılacak toplantıya konuyla ilgili üst düzey yetkililer ile birlikte, Barselona Sözleşmesi'ne taraf ülkelerin temsilcileri ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı-Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) ortağı Sivil Toplum Kuruluşları katılacak. UNEP/MAP tarafından hazırlanan Akdeniz Deniz ve Kıyı Çevre Durum Raporu, Akdeniz ekosistemlerinin genel yapısına ilişkin bilgi sağlıyor ve 21 ülkenin kıyısı bulunan Akdeniz'i etkileyen baskı unsurlarını tanımlıyor. Bilgilerin uygunluk ve niteliğinin değerlendirildiği rapor, deniz ve kıyılarda yaşayan canlılara sağlanan yaşamsal hizmetlere yönelik de ayrıntılı bilgi sunuyor.

BARSELONA SÖZLEŞMESİ İÇİN GELİŞME KAYDEDİLİYOR
Akdeniz'in çevresindeki eğilimler hakkında bilgi verme amacını taşıyan ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) çerçevesinde yapılan çalışmaların verimliliğini artırmak amacıyla geri bildirim işlevi gören rapor, Barselona Sözleşmesi (Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi) gereğince hazırlanıyor.
Akdeniz'in kirliliğe karşı korunmasını hedefleyen ve Türkiye'nin de imza attığı Barselona Sözleşmesi'ne taraf olan ülkelerin, sözleşmeyi ve protokollerini uygulamak için aldıkları hukuki, idari ve diğer önlemleri, bu önlemlerin etkililiğini ve karşılaşılan sorunları Sekretarya'ya rapor etme taahhütleri bulunuyor. Sözleşmeye taraf olan ülkelerin ayrıca sözleşme ve protokollerinin geçerli olduğu yerlerde halkın çevrenin durumuyla ilgili bilgilere erişimini sağlama konusunda da yükümlülükleri bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN PROJESİ DE ANLATILACAK
Akdeniz ülkeleri açısından büyük önem taşıyan raporun tanıtımının yanı sıra "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" ile önemli ilerlemelerin kaydedildiği Türkiye kıyılarının durumunun da ele alınacağı toplantı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve Çevre Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle Ankara'da gerçekleştirilecek.
16 Ocak Çarşamba günü Ankara'da Birleşmiş Milletler Binası'nda gerçekleştirilecek olan toplantıda raporun açıklanmasının yanı sıra Rio 20 sonrası deniz ve kıyılarla ilgili alınan kararlar sürdürülebilir kalkınma açısından değerlendirilecek.
(HE-ERG-Y)

12.01.2013 11:32:54 TSI

Editör: Wan Haber