Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van’ın sınırları içerisinde yer alan Akdamar Kilisesi’nin Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için haziran ayı itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğüne yaptıklarını belirterek, “Daha önce yaptığımız görüşmeler neticesinde olması gerekenlerle ilgili bakanlığımız bizleri yönlendirdi. Bizler de oluşturulacak liste ile ilgili kriterleri değerlendirdik. Dünya Miras Listesi'ne alınmasıyla ilgili yapmış olduğumuz müracaat neticesinde 10 kriterin 6’sını birden taşıyan Akdamar Kilisesi’nin önce geçici listeye kabulü gerekiyor. Daha sonra 175 ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun 21 ülke temsilcisi tarafından listeye alınan bu değerler, ölçülüp biçildikten sonra listeye girecekler kararlaştırılıyor. Bu anlamda yaptığımız müracaat neticesinde 10 kriterin 6’sını taşıyan Akdamar Kilisesi’nin mutlak suretle dünya miras listesine geçmesi mümkün olabilecek” dedi.

Hazırlanan listenin hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlandığını ifade eden Aktuğ, “Zannediyorum 2014 yılı içerisinde değerlendirilecek ve bu konuda önce geçici listeye sonrada yine normal listeye Akdamar Kilisesi kabul edilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Akdamar Kilisesi’nin Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için belirlenen 10 kriterden 6’sını taşımasının önemini vurgulayan Aktuğ, "Listeye girebilmek için kabul edilen 10 kriterden birini bile taşımak yeterlidir ancak Akdamar Kilisesi, 10 kriterden 6’sını taşıyabiliyor. Ben bunun Van’a gerçekten çok değer katacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber