Vansesi Gazetesi'nde İlhan Siyahtaş imzalı habere göre; Bu yıl kutlanması beklenen 4. Uluslararası Van Gölü Film Festivali'nin iptalinin ardından, 6 Eylül'de Akdamar Adası'ndaki Ermeni Kilisesi'nde yapılması planlanan ayin iptal edildi. Kumkapı Ermeni Patrikhanesi, Van ve çevre bölgelerdeki güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek ayinin iptal edildiğini açıkladı. 2011'den bu yana her yıl yapılan ayine, Ermenistan ve Ermeni Diaporası'nda yüksek katılım bekleniyordu. Bu yılki ayinde iki nikah töreni gerçekleştirilecekti.

İNANÇ GEZİSİ İPTAL EDİLDİ
Patrikhane'den iptalle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu yıl 6 Eylül, Pazar, Akdamar'da yapılması öngörülen inanç gezisi iptal edildi. Ermeni Patrikliği, son günlerde meydana gelen terör saldırıları, sonrasında gelen şehit haberleri dikkate alarak, Van şehri ve çevre bölgelerde de güvenlik sorunu yaratmamak amacıyla, senelik inanç gezisini ileri bir tarihe ertelemiştir".

 ANADOLU'DA BİR TEK TURİST GÖREMEYİZ
Türkiye Ermenileri Patriği Ruhani Meclis Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan,  geçen hafta ayin öncesi yaptığı açıklamada Akdamar Adasında yapılacak.  Ayinde bu yıl iki nikah töreni gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Ateşyan Türkiye'deki çatışmalı sürecin artık son bulması gerektiği çağrısında bulunurken, süreçten dolayı Van ve Diyarbakır ayinleri için organize edilen birçok turun cemaat üyelerince iptal edildiğini belirterek, insanların burada yaşanan olaylardan dolayı korktuklarını ve bu yüzden tüm gezi turlarını iptal ettiklerini vurgulayarak şunları belirtmişti: " Van'da gerçekleştireceğimiz ayin için önceden organize edilen birçok tur cemaatimiz üyelerince iptal edildi. Tüm planlar alt üst oldu. Hem Türkiye adına hem de bizler adına olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır. Aylar öncesinden yapılan rezervasyonlar ve tüm hazırlıklar yaşanan çatışmalardan dolayı sekteye uğradı. Cemaatimize üye insanlar doğal olarak korkuyorlar. Bu yüzden de gelmek istemiyorlar. Tabi bu bizim ve ülkemiz adına çok üzücü bir durum. Bu şekilde Türkiye turizm baltalanıyor. Bu sadece bizleri etkilemiyor, ülkemiz turizmini de etkiliyor. Sürecin böyle devam etmesi durumunda Anadolu'da bir tek turist göremeyiz. İki tarafın karşılıklı anlayış içerisinde buluşarak bu sorunu nihayete erdirmesi gerekmektedir. Hükümetin mutlaka bu yaşanan süreci barış ile noktalaması lazım. Artık silahların durdurulması, ülkemizin yararınadır. Bu ülkedeki evlatlarımızı toprağa vermek istemiyoruz. Bu topraklar kana doydu. Bunun mutlaka önüne geçilmelidir. 

Aram Ateşyan, açıklamasının sonunda iptal edilen turlara rağmen Diyarbakır ve Van ayinlerini mutlaka kutlayacaklarını söylemişti. 

TURİZMCİLER ENDİŞELİ
Kumkapı Ermeni Patrikhanesi tarafından Ermeni ayini ve gezisinin iptal edilmesi kararı Van'da otel rezervasyonlarında yeni iptallere neden oldu. İranlı turistlerin tur iptallerinin ardından Ermeni aynin iptal edilmesi Vanlı turizmcilerde endişe ve üzüntüye  neden oldu.

Editör: Wan Haber