Antep fıstığı yerken kabuğu nefes borusuna oradan da akciğerine kaçan 47 yaşındaki Fadime Dölen, Elbistan Devlet Hastanesi'nde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. Dölen'in ciğerindeki fıstık kabuğu, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı tarafından bronkoskopi yöntemiyle çıkarılırken, bu gibi durumlarda erken teşhisin önemli olduğu, aksi halde akciğerin tamamının ya da bir kısmının kaybedileceği belirtildi.
28 Aralık 2012 tarihinde Kümbet Mahallesi'ndeki evinde antep fıstığı yiyen ve 8 yaşındaki torunu Berke Can ile oynayan Fadime Dölen'in yediği fıstık boğazına kaçtı. Olaydan sonra öksürmeye başlayan Fadime Dölen'in rahatsızlığı aradan geçen zaman zarfında iyice artması üzerine Elbistan Devlet Hastanesi'ne giderek Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı'ya muayene oldu.
Dr. Pazarlı'ya yaşadığı olayı anlatan Fadime Dölen, olaydan sonra çok sık öksürmeye başladığını ve nefes almakta zorlandığını söyledi. Dölen, fıstığı yerken torununun üzerime atlaması sonucu kabuğun bir kısmının boğazına kaçtığını belirterek şöyle konuştu: "Fıstık boğazıma kaçtığı için çok sık öksürmeye başladım ve nefes almakta zorluk çektim. Daha sonra doktora gittim ve başarılı bir operasyonla ciğerime kaçtığını öğrendiğim fıstık çıkarıldı. Doktor beye çok teşekkür ediyorum"
Bu gibi durumlarda erken teşhis ve müdahalenin çok önemli olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı ise şunları söyledi: "Hastamız 15-20 gün önce fıstık yerken boğazına fıstık kabuğu kaçmış. Akciğerlere yabancı cisim kaçması durumunda hastaların ani başlayan nefes darlığı olur. Bazı tedaviler olmuş ve dışarıda değerlendirilmiş, akciğerinde bir problem olduğu söylenerek hasta bize gönderildi. Hastanemizde akciğerleri görüntülememizi sağlayan bronkoskopi cihazımız mevcut. Hastaya bronkoskopi işlemi yaptık ve hastanın sağ akciğerinin orta lobunda fıstık kabuğu gördük ve onu çıkardık. Akciğerindeki yabancı cisim çıkarıldıktan sonra hastanın şikâyetleri düzeldi ve birkaç gün müşahade altında tuttuktan sonra taburcu edeceğiz. Akciğerlere yabancı cisim kaçması çok sık görülen bir durum değil ve hastada ani başlayan nefes darlığı gelişebiliyor, eğer yabacı cisim akciğerden çıkarılmazsa enfeksiyona neden olup akciğerin tamamının ya da belli bir kısmının kaybına kadar gidebiliyor. Hastamızda Allah'a şükür böyle bir durum olmadı, erken fark edilmiş"
(OZR-HO-Y)

09.01.2013 16:05:50 TSI

Editör: Wan Haber