Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, "Akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerde soğuk ve kuru hava, bronşları daraltarak öksürük, hırıltı ve nefes darlığına neden oluyor. Dışarı çıkması gerekenler iyi giyinmeli, ağız ve burnunu iyice kapatmalı" dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi tüm yurdu etkisi altına alan soğuk havaların akciğer hastalıklarına olan etkilerinden bahsederken, bu havalarda akciğer hastalarının dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Soğuk havalardaki kirlenme ve toz miktarının artmasının akciğer hastalıklarını tetikleyebildiğini belirten Uzm. Dr. Osman El Jundi, "Kış aylarında yakacak için kullanılan kömürün ve çeşitli maddelerin neden olduğu hava kirliliğinin hissedilir derecede yükselmesi ile astım, nefes darlığı, bronşit, KOAH gibi solunum yolu rahatsızlığı çeken kişi sayısı ve bu kişilerin şikayetleri artar. Solunum yollarına ulaşan mikroplar, akciğerlere yerleşerek, bronşit atakları, astım, KOAH ve pnömoni gibi hastalıklara sebep olurlar. Astım, bronşektazi ve KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olanların kışın çok daha dikkatli ve tedbirli olması gerekir. İnsanlar kış aylarında zamanlarının çoğunu kapalı mekanlarda geçirdikleri için, bu ortamların havasının kirliliği ve alerjenlerle daha yoğun karşılaşmaları da akciğer hastalıklarını tetikleyen önemli bir nedendir. Kronik hastalığı olan yaşlıların ise kışın çok daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini, bu riskli grupların başında da astım, bronşektazi ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar gelir" diye konuştu.

"KİRLİ HAVALARDA ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARIYA ÇIKMAYIN"
"Hastalar bu olumsuz şartlardan mümkün olduğunca kendilerini korumalıdır" diyen Uzm. Dr. Osman El Jundi şu bilgileri verdi: "Soba veya kalorifer nedeniyle ev içi ortamının nem oranının çok düşmesi, özellikle uyurken ağızdan nefes alıp veren hastalarda hava yollarını kurutur ve bu durum gece öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalara neden olur. Solunan havadaki ısı ve nemin düşük olması, akciğer hastalarının hava yollarını tahriş ederek krizleri başlatabilir. Kış aylarında bu faktörlerin bir araya gelmesiyle kronik hastalığı olanların büyük bölümünün sorunları artar. Bu nedenle hastalar bu olumsuz koşullardan mümkün olduğunca kendilerini korumalıdır. Kapalı ortamlarda sigara içilmemeli, odalar sık sık havalandırılmalı, soba kullanılıyorsa boru ve bacalar temizlenmeli, gece oda havası nemlendirilmeli, kirli havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Ayrıca bu aylarda soğuk ve yağıştan korunma amaçlı kıyafet ve aksesuarlar kullanılmalı ve bol su tüketilmelidir. Bütün bu tedbirlere rağmen sağlık durumlarında iyileşme yerine kötüleşme hisseden hastaların hekimlerine başvurmaları ve uygun tedaviyi olmaları gerekmektedir."
(RCP-SLH-Y)

21.12.2012 15:51:16 TSI

Editör: Wan Haber