MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, esnaf ve sanatkarlara ayaktan tedavide geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, 2000 yılı öncesi vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkarların bu sürelerini sigortaya saydırabilmesi, esnaf ya da tarım Bağ-Kur'lu kadınlara doğum borçlanma hakkı verilmesi ve esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmemesine yönelik TBMM'ye önerge verdi. Ancak, MHP'li Akçay'ın önergesi kabul edilmedi.
370 Sıra Sayılı Kanun tasarısının 11'inci maddesi kapsamında konuşan MHP Manisa Milletvekili Akçay, "Anayasa'nın 173'üncü Maddesi gereğince, küçük esnaf ve sanatkarın devlet tarafından korunması ve desteklenmesi gerekmektedir. Ancak AKP Hükümeti kendi istihdamını sağlamanın yanında ülkemizdeki en fazla istihdamı sağlayan, devletine yük olmadığı gibi vergisini ve sigortasını ödeyerek bütçeye finansman sağlayan esnaf ve sanatkarımıza üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Bu nedenle ülkemizin temel direği olan ve aile kurumundan sonra toplumsallaşmanın, iletişim kurmanın, birlik ve beraberliği zenginleştirmenin en güçlü yapısı olan esnaf ve sanatkarlık müessesemiz çökmek üzeredir. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu verilerine göre ülkemizde 1 milyon 996 bin esnaf bulunmaktadır. Yine bu verilere göre; 2005 2012 yılları arasında 1 milyon 227 bin esnaf kepenk kapatmıştır" dedi.
Emeklilik döneminde çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmemesi gerektiğini söyleyen MHP'Lİ Akçay, şöyle devam etti: "Emekli olduktan sonra çalışan esnaf ve sanatkârlardan yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Emekli çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmesindeki amaç, iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılmasıdır. Oysa esnaf ve sanatkârlar birer işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkârlar, genç işgücünün önünü tıkamamakta, tersine onlara iş imkânı yaratmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkârlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkânı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Esnafın mevcut sorunlarının üzerinden gelmekte zorlandığı bir dönemdeki bu uygulama esnaf ve sanatkârın sıkıntılarını daha da artırmaktadır. Bu nedenlerle esnaf ve sanatkârların yaşlılık aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmemelidir."
2000 yılı öncesi vergi mükellefi olan bazı esnaf ve sanatkarların bu sürelerini sigortaya işletemediğini söyleyen Erkan Akçay, "31.12.2000 tarihinden önce vergi mükellefiyet süreleri bulunan esnaf ve sanatkarların daha önce Kuruma sigortalılığı tescil edilmiş olması şartı aranmadan; bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi ve bu sürelerin tamamının borçlanılmasına imkan verilmelidir" diye konuştu.
SSK'lı sigortalılara ayaktan tedavide geçici iş göremezlik ödeneği verilirken, esnaf ve sanatkarlara bu ödeneğin verilmediğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, şunları söyledi: "Esnaf ve sanatkarlar sadece yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları süre için geçici iş göremezlik ödeneği alabilmektedirler. Bu eşitsizliğin giderilerek, esnaf ve sanatkarlarımıza da hastalık ve ayakta tedavi süresinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir."
SSK'lı kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı verilirken Bağ-Kur'lu kadın çalışanların doğum borçlanması hakkı bulunmadığını söyleyen Akçay, "SSK'lı sigortalı kadınlar, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla doğum borçlanması yapabilmektedir. Ancak esnaf ya da tarım Bağ-Kur'lu kadın sigortalıların doğum borçlanması hakkı bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanun'un 41'inci maddesine göre; kadınlar işe girmeden evvel yaptıkları doğum nedeniyle çalışma hayatından ayrı kaldıkları süreyi borçlanamamaktadır. Halbuki, erkekler işe girmeden önce askerlikte geçen süreleri borçlanabilmektedir. Bu haksızlığın giderilmesi amacıyla işe girmeden önce doğum yapan kadınlara doğum nedeniyle çalışma hayatından ayrı kaldıkları süre kadar borçlanma hakkı tanınmalıdır" dedi.
(VS-ERG-Y)

14.01.2013 13:28:25 TSI

Editör: Wan Haber