Çanakkale Valiliği ile OPET arasında yapılan protokolle Akbaş Şehitliği yeni bir görünüme kavuşacak.
OPET, 2006 yılında Gelibolu Yarımadası'nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak için başlattığı 'Tarihe Saygı Projesi' kapsamında Akbaş Şehitliği'ni yeniliyor. Çanakkale Valiliği ile OPET arasında yapılan protokol ile Akbaş Şehitliği yeni bir çehreye kavuşacak. Çanakkale Savaşlarında önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası'nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği'ni yenilemek üzere çalışmalara başlanıyor. Yetkililer, "1990'larda yapılan sembolik şehitlikteki bilgi yanlışlıkları, sembolik şehitliğin gerçek Akbaş Şehitliği'nde yatan şehit asker sayısına göre küçük kalması, bölgeye gelen ziyaretçilerin rahat dolaşabilmesi, tarihimizin doğru bir şekilde aktarılması ve en önemlisi şehitlerimize yakışır bir görüntüye kavuşması için Akbaş Şehitliği'nin yeniden düzenlenmesine karar verildi" dedi.
Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü için büyük bir hazırlık içinde olduklarını dile getiren Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna," Hazırlıklarımızın ilk adımı Akbaş Şehitliği'ni yenileme projesi ile başlıyor. Geçmişi olmayan bir milletin geleceği olamaz. Çocuklarımıza tarihimizi, geçmişimizi ne kadar doğru anlatabilirsek, geleceğimizi de o kadar sağlamlaştırırız. Tarihe Saygı Projesi ile Çanakkale gibi destanlaşmış bir coğrafyaya sahip çıktıkları ve desteklerini esirgemedikleri için OPET'e teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ise "Tarihe Saygı Projesi kapsamında OPET olarak Gelibolu Yarımadası'nda milli park sınırları içinde yer alan tüm köylerde toplumsal kalkınma ve bilinçlenmeye destek olacak eğitim programları ve çevrenin rehabilitasyonu sayılacak mimari planlar uyguladık. Kültür merkezleri, anıtlar, müzeler, köy meydanları, WC'ler, satış üniteleri tüm evlerin boyanması gibi pek çok çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalar sonucu bölgede ekonomik seviye yükselmiş, işletmecilik ve estetikmimari kültür gelişmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlanmıştır. 57. Alay Şehitliği'nin ardından şimdi de Akbaş Şehitliği için kolları sıvıyoruz. Bu, bizim için bir onur, aynı zamanda da bir borçtur" diye konuştu.
Yapılacak düzenleme ile Akbaş Şehitliği yeni bir görünüme kavuşacak. 10 bin metrekare büyüklüğe sahip olan Akbaş Şehitliği'nde şehitlik zemininde 806 mezar taşı bulunacak. 100 metrekarelik rölyef duvar kabartmalarının üzerinde 536 şehidin ismi yer alacak. Çevre düzenlemesi ve ziyaretçilerin dolaşabilmesine uygun düzenlemeler yapılacak. Düzenlemeler kapsamında 2500 metrekare doğal taş zemin kaplaması ve 1000 metre doğal taş bordür ile sembolik mezar alanları çevrelemesi yapılacak. Ana giriş kapısı, sergi alanları, abdest alma alanları, şadırvan, tuvaletler ve şehitliği çevreleyen duvarlar yenilenecek. Giriş kapısının sağ ve sol yanlarında iki adet sembol dönem askeri konumlandırılacak. 6000 metkerare toprak alan halı çim malzeme ile kaplanacak, yeşillendirme çalışmaları yapılacak. Otopark alanı, yürüme alanları ve aydınlatma sistemi düzenlenecek. Yağmur sularını toplamak amacı ile kanal sistemi inşa edilecek. Şehitliğin ağustos ayında ziyarete açılması planlanıyor.
(CA-MŞ)

25.01.2013 13:05:10 TSI

Editör: Wan Haber