İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Gıda ve Yem Kanunu'na bağlı bir yönetmelik değişiminde verdiği destek için AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ı makamında ziyaret etti.
Türkiye genelindeki 550 bin gıda işyerinden kayda tabi olanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan almak zorunda oldukları 'İşletme Kayıt Belgesi' ile onaya tabi olanların aldığı 'İşletme Onay Belgesi' için bakanlığa sunmaları gerektiği "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı" yapılan yönetmelik değişikliği ile bundan böyle müracaat sırasında istenilmeyecek.
İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, Akay'a teşekkür etti ve nedenini, "Bakkal işletmeleri en küçük perakende gıda satan işletmelerdir. Aile şirketi olan bu işletmeler çok az sermaye ile ticaretini sürdürmektedir. Hiç kimseye yük olmamaya çalışırlar. Bakkallarımız arada ufak tefek engellerle karşılaşıyor. Bu engellerin en önemlisinden bir tanesi de perakende gıda satan işletmelerde yeni kayıt işletme kayıt numarası adı altında 5996 Sayılı Gıda ve Hayvancılık Kanunu'na göre belediye ruhsatının istemeseydi. Geçmişte imar planlarımızın düzgün olmaması sebebiyle birçok esnafımızın belediye ruhsatı yoktu. Halen faaliyetine devam eden bu esnafların işletme kayıt numarası alması bu yasayla da imkânsızdı. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile görüşmelerimiz neticesinde bu konunun esnaflarımızı mağdur ettiğini ilettik. Sayın İl Başkanı bize çok yardımcı oldu ve bu konuyu Ankara'ya taşıdı. Girişimleri neticesinde bu sorun çözüldü. İzmir'deki esnaflarımız kendisine minnettar. Bu sorunun çözülmesi küçük esnafa soluk aldırmıştır" şeklinde açıkladı.
Mağduriyetlerinin önüne geçildiğini ifade eden Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice de, "Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu olarak ülke genelindeki 100 bin kayıtlı esnafımız adına şükranlarımızı dile getirmek istiyorum. 5996 sayılı yasayı yürürlüğe sokan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yanlıştan dönmesi çok ulvi bir davranış. Bu davranış esnafın önünü de açmıştır. Feryadımızı Ankara'ya ileten AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay'a teşekkür ediyoruz" dedi.
Esnafların sorununun çözülmüş olmasına sevindiklerini belirten AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, her zaman esnafın yanında olduklarını belirterek, "Bu konu bize ilk geldiği zaman yönetim kurulumuzda görev yapan gıda mühendisi bir arkadaşımıza görev verdik. Konuyu araştırması ve çözüm noktasında neler yapılabileceği konusunda rapor hazırlamasını istedik. Yasanın küçük esnafa yansımasını değerlendirdik ve arkadaşımızın hazırladığı raporu Ankara'ya götürdük. Ve yapılan incelemeler sonucu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 5996 sayılı düzenlemeyi geri çekti. Sayın Bakanımıza ve bakanlık bürokratlarına teşekkür ediyorum. Biz her zaman esnafımızın ve İzmirlilerin yanındayız" diye konuştu.
(HD)

29.01.2013 13:38:34 TSI

Editör: Wan Haber