Türk Kızılayı Antalya Şubesi törenle açıldı. Açılışa katılan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamadan sonra bölgeye 10 kişilik bir ekip gönderdiklerini bildirdi
Antalya'nın Güllük Caddesi'nde açılan Türk Kızılayı Antalya Şubesi açılış törenine Antalya Vali Yardımcıları Turan Eren, Mehmet Kurdoğlu, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı Antalya Şubesi Başkanı Cengiz Nizam ve davetliler katıldı. Açılış töreninde bulunan davetliler dua okunmasının ardından kurdeleyi kesti.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Cilvegözü Suriye Sınır Kapısında meydana gelen patlamadan sonra bölgeye 10 kişilik bir ekip gönderdiklerini, 100 ünite kan stoku bulunduğunu bildirdi. Patlamanın hemen ardından Kızılay olarak kana ihtiyaç olup olmadığı ile ilgili teşebbüse geçtiklerini söyleyen Akar, şu an için kan ihtiyacı olmadığını belirtti.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, dün maalesef kötü bir olayla karşılaştıklarını belirterek şöyle konuştu: "Cilvegözü Sınır Kapısında bir bombalı kamyonun patlatılması neticesinde 12 kişi hayatını kaybetti. 50 kadar yaralı var. Yaralıların tedavileri devam ediyor, Kızılay olarak bunların kan ihtiyaçlarının olup olmadığı ile alakalı teşebbüse geçtik. O bölgede 100 ünite kan stokumuzun olduğunu ve hiçbir şekilde kan ihtiyacının olmadığı veya aksamadığı bilgisini verebiliriz. Arkadaşlarımızı herhangi olası kan ihtiyacında müdahaleye hazır halde bekletiyoruz. Ayrıca, 10 kişilik bir ekibimizi bölgeye yolladık. Vatandaşların tedavileri sırasında gelen yakınlarına hizmet etmeye çalışıyorlar."
Suriye'deki iç savaşla alakalı olarak Türkiye'ye gelen 180 bine yakın sığınmacı misafirin 18 kampta barındığını söyleyen Akar, Kızılay'ın bu kamplarda gıda ve barınma işlerini hallettiğini kaydetti. Bunun dışında Türkiye'ye gelen ikinci bir grubun olduğunu ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani serbest gezinen kendi imkanları ile tuttukları evlerde kalan, akrabalarının evlerinde kalan Suriyeliler var. Onların durumları pek parlak değil. Onlara Kızılay ve devlet olarak yardım ediyoruz. Tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, en vahim durumda olan Suriye'nin içerisindeki savaştan efekte olan ve ikmal yolları kesildiği için gıda, ihtiyaç malzemelerinin, bebek mamalarını ilaçları tedarik edemeyen, elektrikler kesik olduğu için fırınları çalışmayan ve ekmek yiyemeyen, Suriyeli vatandaşlar grubu var. Esas kötü durumda olan onlar."
Suriye sınırında Türk Kızılayı olarak 'ziro point' denilen 'sıfır noktası' operasyonları gerçekleştirdiklerini ifade eden Akar, şöyle konuştu:
"Suriye sınırında beş kapımız var. Beş kapıdan hergün periyodik ve sürekli olarak Suriye tarafına yiyecek, içecek ve tüm ihtiyaç malzemelerini sevk ediyoruz. Suriyelilerden ihtiyacı olanlar geliyor biz sınırda teslim ediyoruz. Zira sınırın içerisine giremiyoruz."
Akar ayrıca 'Bir Ekmek Bir Battaniye' yardım kampanyasına sivil toplum örgütleri ile birlikte katıldıklarını söyledi. Akar, bu kampanya çerçevesinde toplanan yardımların Suriye tarafına aktarılmasını Kızılay'ın gerçekleştirdiğini bildirdi. Şu an Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Suriye sınırında kurulan çadırlar hariç 90 bin çadır olduğunu belirten Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu 110 bine çıkarmak üzere çalışıyoruz. Çadır konseptlerimiz değişti. Hepsi izolasyonlu, hatta iki oda, bir salon dediğimiz türden 28 metrekare çadırkent çadırları oluşturduk. Keçe izolasyonu yapıyoruz. Artık sıcağa soğuğa ve yağmura karşı daha dayanıklı çadırlarımız var."
Van depreminden çıktığı zaman Türkiye'nin çadır kapasitesinin sıfır olduğunu söyleyen Akar, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaklaşık 30 bin civarında Suriye sınırında çadır kurmamıza rağmen bugün 90 bin çadırımız var. Bu yıl sonu itibari ile 120 bine çıkaracağız çadır kapasitemizi."
(UG-SK-HO-Y)

12.02.2013 13:18:54 TSI

Editör: Wan Haber