Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) en fazla oy kaybettiği on ilden sekizinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 7 Haziran seçimleri öncesi “buluşma” ve “açılış” gerekçeleriyle miting düzenlemişti.

Erdoğan, düzenlediği mitinglerde HDP’yi kastederek “Bunların İslam’la alakası yok”, “Bunlar Zerdüşt”, “Diyaneti kaldıracaklar”, “Din derslerini kaldıracaklar” minvalinde sözler sarf etmişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2011 Genel Seçimleri’ne göre en fazla oy kaybettiği 10 il şöyle:

Ağrı (%30,8), Van (%20,1), Bingöl (%19,6), Siirt (19,3), Bitlis (%19,2), Urfa (%18,7), Batman (%18,2), Muş (%18,1), Diyarbakır (%18,1), Erzurum (%17,3)

Erdoğan bu illerde ne demişti?

Ağrı (6 Haziran):

* Türkçe Kuran-ı Kerim’i gösterdim. Eşbaşkan diyor ki özel yapıldı götürüldü.  Diyanet İşleri Başkanımız çıkardı Türkçe, Kürtçe gösterdi, Doğu’ya gönderdi. Kuran-ı Kerim’in meailinin öğrenilmesini istemiyor.

* Diyanet’i kaldıracağız diyor. Sana bu yetkiyi kim verdi. Biz halimizden memnunuz kusura bakmasın.

Siirt (4 Mayıs):

* Malum terörün beslediği siyasi parti ne diyor? Maalesef çok ilginç. "Diyanet işlerini kapatacağız" diyor. 

Yahu bunlar maalesef cami duvarına pislemeye başladılar.

* İstismarsa istismarını yapıyorlar. Her türlü yol bunlarda var. Ve birisi ana muhalefet diyor ki imam hatipleri kapatacağım.

* Kürt kardeşlerimin İslam'a hizmetleri, ibadetlerine olan bağlılıklarıyla sınırla değil. Siz Selahaddin Eyyubi’nin torunlarısınız.

Batman (2 Mayıs):

* (Kadro isteyen taşeron işçilere) Bir yerde çalışıyorsunuz nankörlük yapmayın. Provoke yapmayın. 20-30 kişi toplanıp provoke ediyorsunuz.

* Hale bak Diyanet’i kaldıracaklarmış. Çünkü bunların dinle işi yok. Kudüs, Yahudilerindir diyecek kadar ileri gidiyorlar. Zerre kadar bunları İslam ile alakası olsa bu ifadeyi kullanamazlar.

* Dağlardaki kamplarda elimizdeki belgeler; bunlar Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar. Bir oyuna geldik bir daha aynı oyuna gelmeyelim.  

Diyarbakır (2 Mayıs)

* Birileri çıkmış şunu söylüyor; “Kürtlerin yegane temsilcisi biziz” (Yuhalama sesleri üstüne) Bu yuhlar güzel de bu yuhların demokraside asıl atılması gereken yer belli değil mi?

* Bu mücadeleyi beraber veremezsek bu terör örgütünün mensupları cirit atmaya devam eder.

Urfa (24 Mayıs)

* Milletin tarafıyım milletin ilk cumhurbaşkanı olarak seçildim. Dolayısıyla 7 Haziran’da bunlara herhalde gereken cevabı vereceksiniz değil mi?

* Şimdi bakın Avrupa’da Ali’siz Alevilik diye bir akım başlatmışlar. Ben de bir zamanlar eğer Alevilik Hz. Ali gibi yaşamaksa ben de Aleviyim derdim. Ama amaç başka.

* Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mercedes’ini satıp kaynak yapacaklarmış. Baktım ki Diyanet İşleri Başkanımıza haksızlık ediyorlar kalktım makam araçlarından birini tahsis ettim.

 Van (14 Mayıs)

* Kendilerine yeni Kabeler arayanları, Kur'an elbette rahatsız eder. Bunların da kimler olduğunu biliyorsunuz. Benim Kürt kardeşlerim, dinine sadıktır, dinine sahiptir.

* Öyleyse Zerdüştlük dinini kendilerine din edinen yöneticilere gerekli cevabı verecektir diye düşünüyorum.

* Marjinallere, her türlü aşırılıklara, her türlü sapkınlık içinde olanlara verdikleri değeri, Kabe'ye vermeyenlere bu millet asla itibar etmeyecektir. Siyasette pusulayı şaşırmışlardı, şimdi de kıbleleri yok ya kıblelerini şaşırdılar. Allah şaşırtmasın.

Bingöl (3 Haziran)

* Bunlardan birisi 18 yıl ezanı Türkçe okutmak suretiyle zulmetti. Şimdi birisi ezanı Kürtçe okutarak zulmetmek istiyor.

* Darbeci Doğan medyası derseniz en büyük müttefikleri. Ermeni lobisi, eşcinseller, Ali'siz Alevilik bütün bu fitne temsilcileri bunların baş tacı.

Erzurum (1 Haziran)

* Ey Kılıçdaroğlu ne zamandan beri Beştepe Külliyesi'nin tuvaletlerini gezdin veya oralarının temizliğini yaptın da bunların altın suyuna batırılmış klozet olduğunu öğrendin?

* 6-8 Ekim olaylarında insanları sokağa döküp 50 kişinin ölümüne yol açan eş başkanı türkü, bar sanatçısı havasında pazarlamak için var güçleriyle çalışıyorlar. Bir eline saz veriyorlar, bir eline mikrofon. /Bianet

Editör: Wan Haber