Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili Ayla Akat'ın Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, "Bu süreç provoke edilirse terörle mücadelemiz devam edecektir. Beklentimiz silahların bırakılması" dedi.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, İHA Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'ne yaptığı ziyarette gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İçten, DTK ve BDP'lilerin İmralı'da Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyi olumlu bulduğunu ifade ederek, AK Parti olarak terör sorununun bitirilmesi için yoğun bir çaba gösterdiklerini belirtti. Öcalan ile görüşme talebinin BDP'den geldiğini aktaran İçten, görüşmenin provoke edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Terör sonucunda 60 bin insanın hayatını kaybettiğini dile getiren İçten, "Kürtlerde, Türklerde bu coğrafyada yaşayan herkesin can kaybı oldu. Ülkede bir Kürt sorunu değil, bir terör sorunu vardır. Bir PKK sorunu vardır. Bu sorununu tanımlarken biz böyle tanımlıyoruz. 10 yıllık süreç içerisinde BDP'nin Abdullah Öcalan ile görüşme konusunda bir talebi vardı. AK Parti iktidarı olarak, samimiyetimizi göstermek adına bu görüşmeyi kabul ettik. Çünkü biz bu sorunu çözmek istiyoruz. Onlardan gelen talep doğrultusunda Ahmet Türk ile Ayla Akat, Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin içeriğini bilmiyoruz. Özellikle 2006 yılından sonra devlet bizzat Öcalan ile görüşmeye başladı. Başbakanımız bunu bizzat ifade etti. Ama biz siyasilerin Öcalan ile görüşmemiz mümkün değil. Bu noktada PKK'nın siyasi uzantısı olduğunu söyleyen, Meclis'te de görev alan milletvekilleri var. Bunlar BDP'lilerdir. Biz bunlarla görüşmeye devam edeceğiz. Bu sorun bizim sorunumuz. Sorunun çözümlenmesi noktasında samimiyetini ortaya koyanlar varsa, biz her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Ahmet Türk ve Ayla Akat, Öcalan ile görüştü. PKK ve onun uzantıları tek yetkilinin ve iradenin Öcalan olduğunu ifade etmişlerdi. İnisiyatif alacak kişinin Öcalan olduğunu defalarca dile getirmişlerdi. Devlet, Öcalan ile görüşmeyi artık sağlamıyor. MİT devlet adına Öcalan ile çok defa görüştü. Bu sürece ise BDP dahil olmak istedi. Biz de diyoruz ki, hodri meydan. AK Parti olarak biz samimiyetimizi ortaya koyduk. Süreçte de bu kolaylığı sağlıyoruz ve buyurun bu sorunu çözelim. Görüşmede önceliğimiz silahların susmasıdır. Silahlar bu ülkenin coğrafyasından çıkacak. Artık akan bu kardeş kanının durması gerekiyor. Dağa çıkan çocuklar Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıdır. Bu uğurda şehit edilen asker ve sivil vatandaşlarımız da bizim çocuklarımızdır. Diyelim ki görüşme sonrasında ateşkes süreci olmadı ve bu sürecin de provoke edileceği konusunda ben endişe içerisindeyim" dedi.

"MUHATAP ÖCALAN DEDİLER, BİZ DE BUYURUN GÖRÜŞÜN DEDİK"
PKK ve BDP tarafından Kürt sorununun çözümünde sürekli Öcalan'ın adres gösterildiğini ifade eden İçten, buna karşılık olarak Öcalan ile görüşülmesinin önünü açtıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Biz 10 yıllık iktidarımızda Kürt meselesi konusunda bu kadar demokratik adımlar atmamıza rağmen, özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmamıza rağmen, ne zaman barışa yakın olduğumuz bir süreçte olduğumuz zaman bir yerlerde maalesef bombalar patladı. İşte Silvan saldırısı bunun son örneğidir. Karşınızda Kürtlerin hakkını savunan bir örgüt yoktur. PKK, Kürtlerin hakkını savunmak için bir mücadele içinde değildir. Çünkü Kürtleri katlediyor. Bu örgüt uluslararası bir taşeron örgütü haline getirilmiş. Düne kadar aynı şahıslar Öcalan'ın muhatap alınmasını istiyordu. Buna BDP de dahil. Buyurun Öcalan muhatap alındı. O zaman yarın Öcalan'ın örgüt silahı bıraksın çağrısına ben bir milletvekili olarak PKK'nın nasıl bir cevap vereceğini bilmiyorum. Diyelim ki PKK silahı bırakmadı. O zaman biz son 2-3 yıldır özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırdıktan sonra Kürt sorunu yoktur dedik. Var olan sorun; PKK terör örgütü sorunudur."

"PKK BİN 700 KÖY KORUCUSUNU KATLETTİ"
Terör örgütü PKK'nın yaptığı katliamlara da değinen İçten, örgütün 28 yılda bin 700 korucuyu öldürdüğünü söyledi. İçten, "Uludere'de 34 vatandaşımız bir hatadan dolayı öldü. Bu devletin bir hatasıydı. Sayın Başbakanımız bu konuda gerekli duruşlarda da bulundu. Köye gidip taziyelerde bulunduk. Bu noktada özür de dilendi. Vefat eden 34 tane vatandaşımızın 20'si köy korucusuydu. 28 yılda PKK terör örgütü tarafından öldürülen korucu sayısı bin 700 kişi. Uludere için kıyameti koparanlar, PKK'nın katlettiği bin 700 korucu için devlete gösterdiği bu duruşu, neden PKK'ya karşı göstermiyor" diye konuştu.

"OLUMLU BİR SONUÇ ÇIKMAZSA TERÖRLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından olumlu bir sonuç çıkmadığı taktirde terörle mücadeleye devam edeceklerini kaydeden İçten, "Eğer bu süreç provoke edilirse veya bir sonuç alınamazsa bizim yapacağımız tek şey terör örgütüyle sonuna kadar mücadele etmek olacak. Dağa çıkışları engelleyip, çocuklarımıza sahip çıkacağız. Koşuyolu Parkı'na bırakılan bombada katledilen çocuklara kör olanlar, dershane önünde ölenlere kör olanları artık gözlerinin görmeye, kulağının da duymaya ve ağızlarını açmaya davet ediyorum. Biz öyle bir noktaya geldik ki, bundan 10 yıl önce bir iktidarın terör örgütüyle görüşmesi tartışıldığında kıyametler kopardı. Şimdi ise batıdaki halk da, doğudaki halk da akan bu kardeş kanının dökülmesini istemediği için iktidarımıza 'bu işi bitirin, ne yapmanız gerekiyorsa yapın' diyor" şeklinde konuştu.
İHA Diyarbakır Bölge Müdürü Abdülkerim Kantarcıoğlu da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
(ÜN-YRT-CC-Y)

04.01.2013 17:21:22 TSI

Editör: Wan Haber