Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Diyarbakır Otizm ile Mücadele Derneği'ni (DOM-DER) ziyareti sırasında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin otizmli çocukları göz ardı ettiğini savunarak, "Sayın Baydemir'e şunu söylemek istiyorum, sen çıkıp sokakta eline küreği alıp kar atıyorsun. Sabaha kadar kar attığını iddia ediyorsun ki ben buna inanmıyorum. Ancak, burada otizmli çocuklar var onları göz ardı ediyorsun" dedi.
Otizmli çocukların sıkıntılarını dinlemek üzere DOM-DER'e ziyarette bulunan İçten'e, Diyarbakır Engel Yok Eğitim ve İstihdam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Münire Kızılgeçi, Güneydoğu Anadolu Güzellik Uzmanları ve Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Hülya Esmer eşlik etti. Otizmli çocukların aileleri ve DOM-DER Başkanı Mine Onur ile sohbet eden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, "Gönül isterdi ki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi keşke bizim olsaydı. Bakın az önce bir örnek verdiniz. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne, ben yapmış olduğu bu çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum. Belediyeler, kendi sosyal alanlarında, bu tür proje ve çalışmaları zaten yapması lazım. Kanunlarda bu noktada el veriyor. Bunu söylerken kastettiğim şey şu değil, bu belediyelerin görevi, biz iktidar ya da vekiller olarak buna gözümüz kapatalım demiyorum. Biz de elimizden gelen neyse yapalım. Bu nedenle de bu çocukların hayata kazandırılması adına derneğinizin yapmış olduğu bütün çalışmaları destekliyoruz. Biz buraya, ne yapabiliriz diye geldik. Herkes üzerine düşeni yapsın. Ben Cuma İçten olarak, otizmli çocuklarla ilgili ne yapmama gerekiyorsa yapmaya hazırım" diye konuştu. Kar yağışları sırasında, belediye işçileriyle beraber kar temizleme çalışmalarına katılan Baydemir'i eleştiren İçten, Baydemir'in sabaha kadar uyumadığını iddia ettiğini ancak kendisinin buna inanmadığını söyledi. İçten, "Sayın Baydemir'e şunu söylemek istiyorum, sen çıkıp sokakta eline küreği alıp kar atıyorsun. Sabaha kadar kar attığını iddia ediyorsun ki ben buna inanmıyorum. Ancak, burada otizmli çocuklar var onları göz ardı ediyorsun. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu ve buna benzer projeleri ciddi destekliyor. Aynı şekilde Konya Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmaları az önce siz söylediniz. Ama BDP'li bir belediye başkanı bunları göz ardı ediyor. Peki, bu çocuklar kimin çocukları. Bizim çocuklarımız değil mi? Belediyenin bu konuda size yardımcı olması gerekmez mi? Üstelik bu konularla ilgili belediyelere verilen bütçeler de var. Belediyelerin tıpkı Konya Belediyesi'nde olduğu gibi bu tür projeleri desteklemesi gerekiyor. Aynı şekilde devlet olarak da bizim de o desteği vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi illerde, otizmli çocuklar için kampüslerin yer aldığını ifade eden DOM-DER Başkanı Mine Onur ise, Diyarbakır'da bu tip yerlerin olmamasını üzüntüyle karşıladıklarını kaydetti. Onur, "Otizmli çocuğu zapt etmek çok zor. Kalabalığı sevmiyorlar. Kendi dünyalarındalar. Şu anda Türkiye'de bir ilki Konya Selçuklu Belediyesi otizmli çocuklar için bir yaşam köyü inşa etti. 2013 yılında da bu yaşam köyü faaliyete girecek. Biz bizim ilimize de bu yaşam köyünden yapılmasını istiyoruz. Bunun için bizim sizden tek istediğimiz, bize arazi tahsis etmeniz. Onun dışındaki maliyetleri biz 'Japonya Projesi' isimli projeye başvurup yaptırabileceğiz. Ancak bunun için bize Mart ayına kadar arazi tahsis edilmesi gerekmektedir. Biz buraya iki ay oldu taşınalı ancak, ne soba, ne kalorifer ne de klimamız var. Bodrum katı. Soğuk. Böyle olunca çocuklarımızda gelmek istemiyorlar derneğe. Ancak, maddi imkanlarımız buna elverdiği için başka bir yere çıkamıyoruz. Diyarbakır'da 350 tane otizmli çocuk var. Ben 12 yıllık bankacılık mesleğimden istifa edip, bu çocuklara bir şeyler yapmak adına gelip bu derneği kurdum" ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan Güneydoğu Anadolu Güzellik Uzmanları ve Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Hülya Esmer, işin cilt bakımı kısmıyla ilgilendiklerini belirterek, ailelerin üzerinde ciddi bir yükü kaldırdıklarını kaydetti. Esmer, "Geldiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Az önce bir şey söylediniz. Hayrın ve yapılan yardımların reklamı olmaz diye ancak, bence olur. Çünkü bu tür reklamlar teşvike neden oluyor. Yani bu bir örneklendirmedir. Bu gün siz bu konuda duyarlı davrandığınız için, yarın öbür gün iş adamlarımızın da bir adım atmasını diliyorum. Biz işin beden temizliği kısmındayız. Çünkü engelli kardeşlerimizin bu konuda aileleri ile beraber çektikleri sıkıntılar var. Cilt problemleri, bedensel temizlik gibi konularda ailelere yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.
(MY-YRT-AŞ-Y)

21.01.2013 17:07:41 TSI

Editör: Wan Haber