AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, "Almanya'nın Köln şehrinde ziyaret ettiğim hapishane karanlık ama Öcalan'ın hapishanesi aydınlık. Oradaki cezaevinin mobilyaları düşük kaliteli ama Öcalan'ın kaldığı özel odadaki yatak ve masa gayet kaliteli" dedi.
AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) hazırlayacağı 'Avrupa Göçmenlerin Entegrasyonunda Başarısız mı Oluyor'' konulu raporu için raportör seçildiğini hatırlatarak, ilk kez bir Türk milletvekilinin Avrupa'daki Türk işçilerle ilgili rapora raportör seçildiğini belirtti. Raportör olarak Almanya'da gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgi veren Bakır, Almanya'nın Entegrasyon Bakanı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile toplantılar yaptığını, Türk işçilerinin sorunları ile ilgili düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldığını söyledi. Almanya'da milli görüş, Aleviler, ülkücüler olmak üzere bütün kesimlerle görüştüğüne dikkati çeken Bakır, Köln'de Gençlik Dairesi'ni ziyaret ettiğini ve dairenin 4 bin Türk çocuğunu ailelerinden alarak Alman ailelere verdiğini dile getirdi.
Bakır, Köln'deki Alman Hapishanesi'nde kalan Türklerle de görüştüğünü bildirerek, Türk mahkumların tuvaletin kaldıkları hücrenin içinde olmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiğini söyledi. Mahkumların ayda bir kere cuma namazına gitme haklarının haftada bir kez olarak uygulanmasını talep ettiğini anlatan Bakır, bu talebi cezaevi idaresine ilettiğini ve onların da hocanın parasının karşılanması durumunda izin verileceğini söylediğini belirtti. Büyükelçilik ile görüştüğünü ve bu sorunu çözdüğünü bildiren Bakır, girişimleri sonucunda Türklerin haftada bir gün de dini sohbet yapma hakkına kavuştuğunu kaydetti. Bakır, hücrelerin fiziki şartlarının çok kötü ve karanlık olduğunu belirterek, Türk mahkumların yüzde 80'inin uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve onların suça karışmalarında uyuşturucu bağımlısı olmalarının da büyük etkisi olduğuna dikkati çekti.
Bakır, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Almanya'daki cezaevleri ile Türkiye'deki cezaevleri arasındaki farkı sorması üzerine Bakır, "Hapishane şartları ile ilgili şu an çok gündemde bir tartışma var, Öcalan'ın hapishane şartları ile ilgili. İmralı'nın fotoğrafları basın ve televizyonlara yansıdı. Gördüğüm resimlerle videolarla kendi gözümle gördüğüm Almanya'daki hapishaneleri mukayese edebilirim. Şunu söyleyeyim, Almanya'daki hapishanelerdeki hücreler oldukça karanlıktı ama resimden gördüğüm kadarıyla Öcalan'ın hapishanesi son derece aydınlık ve mobilyalar açısından karşılaştırdığımda Almanya'daki hücrelerdeki mobilyalar çok düşük kaliteli idi" cevabını verdi.
Öcalan'ın kaldığı hücredeki yataklar ve masaların gayet güzel ve kaliteli mobilyalar olduğunun görüldüğünü anlatan Bakır, odasında televizyon ve radyo olduğunun duyulduğunu ve tuvaletin odasının içinde olmadığının bilindiğini söyledi. "Bu çok önemli bir nimet" diyen Bakır, Almanya'da mahkumların açık tuvalete birbirlerinin yanında gitmek zorunda bırakıldığını dile getirdi.

"ÖCALAN'IN KENDİ ÖZEL ODASI VAR"
Bakır, konuşmasında şunları kaydetti:
"Öcalan'ın kendi özel odası var, ayrıca dışarıda bir banyosu var. Bu çok önemli. Yemekler konusunda şikayeti olmadığını duyuyoruz. Bu da önemli. Banyo yapmak konusunda bir sınırlama getirilmediğini görüyoruz. Bu da önemli. Almanya'ya baktığımızda haftada iki defa sabah 06.00'da duş hakkı ne demektir. Kendimizi oradaki mahkumun yerine koyalım. Hakikaten zor bir şey. Başkasının yanında tuvalete gitmek zorunda bırakılmak. Bir an için o mahkumun yerine kendimizi koyalım. Yani Öcalan'ın böyle bir sorunu olduğunu düşünmüyorum, basına yansırdı, görmedik. Türk hapishanelerinde de böyle bir sorun olmadığını görüyoruz. Tuvaletlerin, banyoların dışarıda olduğunu biliyoruz. Mahremiyete önem verildiğini biliyoruz. Dolayısı ile hapishane sistemini Almanya'nın ilerletmesi, daha geliştirmesi konusunda kendi raporumda tavsiye kararı yazacağım."
(EY-CC-Y)

17.01.2013 14:45:12 TSI

Editör: Wan Haber