AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras yaptığı yazılı basın açıklamasında şunlara değindi. 

“Van’da meydana yıkıcıdepremlerin ardından geride bıraktığımız 2,5 yıl gibi bir zamanın ardından  mağduriyetlerin giderildiği, yaşam koşullarının normale döndüğü yeni bir başlangıç dönemini yaşayan ilimizartık depremi değil geleceğini konuşmaya çoktan başlamıştır. Van’ın geldiği bu güzel konumu hayal dahi edemeyen depremzede halkımız yeni konutlarında oturalı 1-1,5 yıl oldu. Yeni okullarda eğitimine devam eden çocuklarımız, yeniden inşa edilen üniversitemiz, işine kaldığı yerden devam eden esnafımız, yeni yapılan kamu binalarımız gibi sayabileceğimiz yeni Van’da hayat adeta yeniden başlarken,  Van’ın bugünlere gelmesinin en büyük kaynağı şüphesiz Sayın Başbakanımız veAK Parti iktidarımızdır. Elbette Van’a elini uzatan ayağa kalkması için yardım eden, Van’ı kucaklayan milli bir birliktelik ve destekler unutulmaz derecededir. Allah herkesten razı olsun. 


Van’ımız gündeminde depremi çıkarırken maalesef  yalan ve yanlış bilgilerle Danıştay’ın 146. Kuruluş yıldönümünde tekrar gündeme getiren TBB Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu, Van’da hiçbir şey yapılmamış tarzında beyan ettiği söylemleriyle tamamı ile siyasi şov yaparak belki de siyasi bir deprem yaratma amacıyla hepimizi şaşırtmış ve üzmüştür. Öncelikle Sayın Feyzioğlu’nun  bu tutarsız ve hukuksuz söyleminden ötürü şiddetle kınıyoruz. Yiğidi öldür hakkını yeme diyen atalarımızdan dahi ders almayan Feyzioğlu, deprem günü kabinesiyle birlikte Vana çıkarma yapan ve o günden itibaren yaraların sarılması için gece gündüz seferber olan Sayın Başbakanımızın ve AK Parti iktidarımızın Van’a yaptığı eserleri görmezden gelerek konteynır kentte kalan 67 aileyi gündeme alması ve  bir de işin aslını doğru bir şekilde yansıtmaması Sayın Feyzioğlu’nun acı bir gaflete düştüğünü göstermiştir.
Oysa  Sayın Feyzioğlu’nun şunu bilmesi gerekir ki; deprem felaketinde evleri yıkılan veya ağır hasar gören konut sahibi vatandaşlarımız için depremden 1 yıl gibi kısa bir süre sonratoplamda 17 bin 486 adet yeni konut inşa eden AK Parti iktidarı  bu konutlarıhak sahiplerine teslim ederken, başvuruda bulunmayan vatandaşlardan artanVan Merkez ve Erciş ilçemizdeki toplam 2 bine yakın konut ise Afet Kanununda yeri olmamasına rağmen, Sayın Başbakanımızın talimatı üzerine kiracı vatandaşlara da hak sahibi afetzedeler gibi eşit şartlarda pozitif bir ayrımcılık yapılmak üzerekura çekimi neticesinde tahsisi yapılmıştır. Bu sayedekonteynır kentlerde kalan konut hak sahibi vatandaşlarımız yeni konutlarına yerleşirken, kiracı vatandaşlarımızın büyük bir oranı ise Van’ın normal yaşam düzenine kavuşmasıyla birlikte eski düzenlerine dönmek üzere konteynır kentlerden çıkmışlardır. Bu sırada sadece 155 aile konteynır kentte kalmayı ısrar ederek,  kendilerine bedelsiz şartlardakonut  tahsis edilmesini istemişlerdir.  Bunun üzerine gerek şahsım, gerekse de Milletvekillerimiz birkaç kez bu aileler ile görüşerek, bu talebin mümkün olmadığını, zirakendileri gibi Van’da veya Türkiye’de yüzbinlerce gelir seviyesi düşük kiracı konumundaki ailelerin olduğunu, onlardan hiçbir farklarının olmadığını eğer bu gibi bir hak verilirse herkese böyle bir hakkın verilmesi gerektiğinidile getirmiştik. Kısacası devletin de sosyal sorumluluğunun bir sınırının olduğunu söylemeye çalışmıştık. Tabi bu realiteyi dile getirirken yine de mümkün derecedebu ailelere kira ve gıda yardımı ile birlikte her aileden bir kişiye iş imkanı sağlamak için birçok girişimlerde bulunmuştuk ve bunun neticesinde sözüne ettiğimiz imkanlar Valiliğimiz tarafından oluşturularak bu ailelere sunulmuştu. Sonuç olarak 155 ailenin çoğu bu imkanlardan yararlanmak üzere konteynır kentten çıkarken geriye kalan 67 aile ise bedelsiz konut ısrarını bugüne kadar sürdürmeye devam etmektedir. İşin aslı bu aileler adeta depremi fırsata dönüştürmek ve işi yokuşa sürmek amacıyla bilhassa muhalif siyasetin körüklediği sembolik mağdur argümanı olarak kalmaya devam etmektedirler. Bu sembolik argümanla Van’ı gündem yapmaya çalışanlar hükümetin sosyal sorumsuzluğunu delil olarak kullanmaya çalışmaktadırlar. Oysa AK Parti iktidarı Van’da sosyal sorumluluğunu başarılı bir şekilde en üst düzeyde yerine getirmiştir. üstüne düşeni yapmıştır.  Sayın Feyzioğlu o ailelerin talebini yerine getirilmesini isterken hukuksuz ve adil olmayan bir yolu hukukçu kimliğiyle açmaya çalışmaktadır. Halbuki herkese böyle bir hak doğacağını ve diğer depremzedelere haksızlık yapılacağını bilmesi gerekmektedir. 


Sayın Feyzioğlu AK Parti iktidarının Van’a 5 katrilyon 226 trilyon lira harcandığını bilmeyecek kadar cehalete düşse de tekrar kısa bir özetle hatırlatmak gerekirse İlk günlerde çadır kentler kurularak vatandaşlarımızın her türlü yaşam ihtiyaçları karşılanmış toplamda 13 adet çadır kent kurulmuş 72 bin adet çadır tahsis edilmiştir. Hemen ardından konteynır kentler kurulmuş ve 30 bin adet konteynırda 175 bin vatandaşımıza barınma imkanı sağlanmıştır. Vatandaşlarımızın  gıda, ısınma, banyo, sağlık, eğitim ve sosyal ihtiyaçları gibi temel ihtiyaçları karşılanmıştır.  Bütün bunlar yapıldığı sırada aynı zamanda Sayın Başbakanımızın ve iktidarımızın Van’ın yaralarını sarma mücadelenin bir parçası olan konut inşasına başlanmış ve 1 yıl gibi kısa bir sürede 17 bin 486 bin kalıcı konut depremzede hak sahiplerine teslim edilmiş ve 2013 yılı itibarı ile toplamda 23 bin 686 adet konut ve 2 bin 387 adet  ahır inşa edilmiştir.  6 bin 88  Esnafa 368 milyon 241 bin lira faizsiz acil kredi desteği verilmiştir.  7 bin 200 kişiye İŞKUR vasıtasıyla istihdam sağlanmıştır. SGK ve vergiler ertelenmiş ki vergi ertelemesi hala devam etmektedir. Depremde 1018 derslik yıkılmasına rağmen 3 bine yakın yeni derslik inşa edilmiştir. Ayrıca Belediyenin görev alanında olmasına rağmen 15 milyon liraya mal olan şehir içi su şebekeleri yenilenmesinin yanında 150 milyon liraya mal olan 47 kilometrelik yeni içme suyu ishale hattı yapılmıştır. Van ve Erciş merkez yeni bir imar planına kavuşturulmuştur.  Bunlar sadece yapılanların bir kısmıdır. Dolayısıyla tümünü  yazmaya anlatmaya sayfalar sığmaz.  Van halkı neyin ne olduğunu nelerin yapıldığını gayet iyi bilmektedir.  Kimlerin Van üzerinden kirli hesaplar yürüttüğünü ve bu tarihi güzelliklere gölge düşermeye çalıştıklarını iyi bilmektedir. Baro Başkanı Sayın Feyzioğlu gibi istismarcıların kullandıkları argümanların halk nezdinde hiçbir karşılığı ve tutar yanı yoktur. Türkiye’nin vicdanı olan Van, iktidarın da sosyal sorumluluğunun yüz akı olmuş, rekor düzeyde tarihi başarıları olmuştur.  cübbesiyle boş konuşup, yalan haksız ithamda bulunan Sayın Feyzioğlu’nu kamuoyu huzurunda Van’a davet ediyor ve eğer 3 maymunu oynamayacaksa kendisini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapılanları görmesini teklif ediyorum” dedi

 

Editör: Wan Haber