AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda, "Kişiye özel, partiye özel, kişiye ve partiye mahsus bir düzenleme yapmak ve böyle bir hareket tarzı içerisinde olmak gibi bir niyetimiz yoktur. Özellikle PKK'lı militanlarla kucaklaşan 10 BDP milletvekiline mahsus bir uygulama söz konusu olmayacaktır. İlkeler, prensipler çerçevesinde mesele ele alınacaktır" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, AK Parti MKYK toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Hüseyin Çelik, bir gazetecinin "Milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin MKYK'da bir yol haritası belirlendi mi? 800'ün üzerindeki dosya görüşülecek mi, yoksa bu terör ve yüz kızartıcı suçlarla sınırlı mı kalacak?" sorusu üzerine, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunun toplantıda özel bir gündem maddesiyle ele alınmadığını, ancak bazı MKYK üyelerinin söz alarak bu konudaki görüşlerini dile getirdiklerini söyledi. Çelik konuyla ilgili şunları kaydetti:
"Dokunulmazlıkların kaldırılması veyahut bazı milletvekillerinin atılı suçlardan dolayı yargılama yolunun açılmasıyla ilgili olarak kişiye özel, partiye özel, kişiye ve partiye mahsus bir düzenleme yapmak ve böyle bir hareket tarzı içerisinde olmak gibi bir niyetimiz yoktur. Özellikle PKK'lı militanlarla kucaklaşan 10 BDP milletvekiline mahsus bir uygulama söz konusu olmayacaktır. İlkeler, prensipler çerçevesinde mesele ele alınacaktır. Oransal olarak hakkında en az dosya bulunan parti, AK Parti'dir. Bizim 326 milletvekilimiz var ama yanılmıyorsam 60 kadar dosya var. CHP'nin 135 milletvekili var ama hakkında 135 dosyası var. MHP toplam 50 küsur milletvekili var, neredeyse AK Parti'ye yakın onların da dosyası var. Oransal olarak baktığınız zaman en az dosyası olan milletvekilleri AK Parti milletvekilleridir. Kişiye veya kişilere mahsus, parti veya partilere mahsus değil, belli ilkeler, kıstaslar çerçevesinde çalışma yapılacak. Bu çalışma çerçevesinde bu 800 kusur dosya ele alınacaktır. Tabii TBMM'de Karma Komisyon bunun üzerinde çalışacaktır. Bu mesele henüz sonuçlandırılmış, son söz söylenmiş mesele değilir, süreç devam ediyor."
Hüseyin Çelik, bir gazetecinin "800 küsur dosya ile ilgili bu yasama yılında bir adım bekleyebilir miyiz?" sorusu üzerine, komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda dosyaların incelenmesinin uzun bir zaman alacağı kanaatinde olmadıklarını belirtti. Çelik, "Ağır cezalık olan, terör suçu gibi, yüz kızartıcı suçlar gibi suçlarla ilgili bir eleme, tasnif yaparsanız, çerçeveyi ve prensipleri belirlerseniz inceleme uzun sürmez, zor da olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
(AT-OK-Y)

07.12.2012 18:53:40 TSI

Editör: Wan Haber