AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in 'Bana Türk ulusu ile Kürt milliyetini eşit gördüremezsiniz' sözlerine tepki göstererek, "Kişinin kendisini efendi, başkasını ise köle olarak görmesi olsa olsa psiko-nevrotik bir hastalıktır" dedi.
Atalay ve bir grup milletvekili Meclis'te basın toplantı düzenlendi. Atalay, Güler'in bu sözleri ile hak, hürriyet, adalet, eşitlik ve çoğulculuk gibi evrensel değerlerin gök kuşağının renkleri misali bir uyum halinde bir gerçekliğe dönüştürmek istendiği bu ileri tarihi evrede 'utanç verici, aşağılayıcı, tahkir ve tahrik edici' bir beyanda bulunduğunu belirterek, CHP ve MHP sıralarından da alkış aldığını söyledi. İşin daha da vahim yanının her iki partiden bazı yetkililerin bu 'ayıbı' kınamak yerine onu tarihsel gerçeklikle örtüşmeyen CHP'nin kurguladığı 'kurucu ideoloji' ile tevil etmeye kalkıştıklarını ifade eden Atalay, şunları kaydetti:
"Bilinmelidir ki, bu ülkede kurucu bir ideolojiden söz edilecek ise şayet, o ideolojiyi bu toprakların vatan edinilmesinde, vatan olarak korunmasında ve kurtuluşunda bedel ödeyen unsurların ortak iradesinde aramayı gerektirir.
Bu amaçla tarihe iki nazarla görülecektir ki, o ortak irade 1071, 1571, 1921'lerde sürekli yenilenerek gelen ortak ve birlikte yaşam sözleşmesidir. Ayrıca o sözleşme bir astlık-üstlük, efendilik-kölelik, sahiplik-mültecilik ilişkisi şeklinde değil, 'nimette ve külfette ortak kardeşlik ahdi' olarak tecessüm etmiştir. Nitekim bu irade ile kurulan ilk mecliste 7Burada sadece Türkler, sadece Kürtler, sadece Lazlar, sadece Çerkezler yoktur; lakin anasır-ı İslam vardır' meşhur sözü ile de teyit edilmiştir.
Evet tıpkı dün olduğu gibi bugün de burada Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Gürcü gibi farklı kökenlerden gelen unsurlar vardır. Şayet bu toplumun gerçeği aranıyorsa doğrusu da budur. Millet ise, tüm bu unsurları içeren geniş bir dairedir. Ne var ki, asırlarca Müslim-gayrı Müslim ayrımı bile yapmaksızın hepimizi kuşatan bu geniş daire daha sonraki dönemde ve darbelerle de sürekli yenilenen 'resmi kurucu ideoloji' dedikleri millette karşılığı ve dolayısıyla meşruiyeti olmayan o şey tarafından o denli daraltıldı ki, siyah derilerin altında beyaz ruhların olacağına inanmayan bir avuç seçkin beyaz efendi'den başka; Türküne Kürdüne, Alevisine, Sünnisine, Lazına, Çerkezine bakılmaksızın herkes dışarıda bırakıldı.
AK Parti ise ne tarihimizle ne de mevcut sosyolojik realitemizle örtüşmeyen bu anormalliği düzeltmek amacıyla on yıldır ciddi ve o oranda asil, tarihsel ve toplumsal realitemize uygun bir çabaya soyunmuş, ana ve yavru muhalefetin iftihar ettikleri o daracık kareciği tüm asli unsurları içine alacak şekilde genişletmeye çalışmaktadır. Çünkü birlikte kardeşçe yaşamak için gerekli ortak aidiyet duygusunu geliştirmenin başka da imkanı yoktur."
Atalay, bugün üstünlük iddiasında bulunan acınası beyaz efendilerin hangi figürlerin safında kaldıklarını görmek istiyorlarsa 'tarihin aynası'na bakmaları gerektiğini ifade ederek, "Eminiz ki görecekleri, figürlerin tarzı dinen cürüm, hukuken suç, ahlaken de yüz kızartıcı bir ayıptır. Başta ilgili vekil olmak üzere herkesin şunu bilmesi gerekir ki; bu ülkede hiç kimse hiç kimsenin ne kölesi ne de efendisidir. Kişinin kendisini efendi, üstün, daha eşit, başkasını ise köle olarak görmesi olsa olsa psiko-nevrotik bir hastalıktır" dedi.
Yaptıkları bu ortak açıklamadan AK Parti grubunun haberi olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, "Grubumuzun haberi var. Biz Ordu'dan, Antep'ten, Diyarbakır'dan, farklı bölgelerden bir grup arkadaş olarak böyle bir açıklama yapmayı grubumuzla paylaştık" dedi.
Güler'in bu sözlerinin ardından CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat'ın istifası ve istifaların devam edeceği yorumlarının sorulması üzerine Atalay, "Bunu kendilerine sormakta fayda var" karşılığını verdi.
'Sizin bir AK Parti milletvekili olarak 'Türk milleti' kavramına bakışınız nedir?' sorusu üzerine ise Atalay, "Bu açıklamayı doğru okursanız anlarsınız" karşılığını verdi.
(ÖZ-Y)

25.01.2013 15:12:02 TSI

Editör: Wan Haber