AK Parti Kayseri İl Başkanlığının düzenlemiş olduğu nöbetçi milletvekili uygulamasında konuşan Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Kayseri-Yerköy arasına yapılacak olan hızlı tren hattı projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Karayel, ''Önce hedefleyeceksiniz, sonra gerçekleştireceksiniz'' dedi.
Kayseri-Yerköy 139 kilometre çift hatlı olarak yapılacak olan hızlı tren projesinin hazır olduğunu belirten Karayel, "Kayseri-Yerköy 139 kilometre çift hatlı olarak yapılacak olan hızlı tren projesi iki sene önce bitti. Biz erken davrandık. Kayseri kamuoyu bundan haberdar oldu ama şu anda Ankara-Sivas arasındaki hızlı tren projesi özellikle Ankara-Kırıkkale, Kırıkkale-Yerköy (Yozgat) ve Yozgat-Sivas arasındaki projeleri tamamlanmadan Kayseri'nin hızlı tren projesini yapamayız" dedi.
Kayseri-Yerköy tren hattının gidebileceği yerin olmadığını söyleyen Karayel, "Ana hat bitmiş olmalı ki Kayseri de ana hatta bağlansın, İstanbul hattına ulaşsın. Ana hattın bitmiş olması hükümet tarafından planlanıyor. Bizim Kayseri'deki hızlı tren projesinde herhangi bir sorun yok. Önemli olan, Ankara-Sivas arasındaki projenin tamamlanmış olması. 5 milyarlık bir projedir bu, büyük bir meblağ ve bu projenin bitmiş olması gerekir" ifadelerini kullandı.
Karayel, tren hattının gecikmiş olmasını ise şu sözlerle ifade etti:
''Biraz gecikmesinin sebebi, Devlet Demir Yolları, Elmadağ'daki geçiş güzergahını, Elmadağ tünelle mi veya mevcut hat üzerideki viyadükle mi geçecek? Onun üzerindeki proje çalışmasından dolayıydı. Şimdi oralar ihale edildi. Tren yolu yapmak düz ovada yol yapmak gibi değil. Hızlı trenlerin belirli bir eğim üzerinde olması gerekir. Çok hızlı yapılacak bir yol tekniği değil. O bakımdan orası biter bitmez Kayseri-Yerköy hattı da fiilen başlamış olacak tahmin ediyorum. O yol iki üç yıl içerisinde biter. Bitme aşamasında da Kayseri-Yerköy hattı ihaleye çıkmış olur. Bu da 500 milyon avroluk bir projedir. Bizim hedefimiz, bu projeyi Nevşehir-Aksaray-Konya üzerinden Antalya'ya akmasını sağlamak. AK Parti'nin 2023 vizyonu içerisinde bu projede var. Buraların etüt çalışmaları yapılıyor, bir kısmı da bitti. Proje bittiğinde Kayseri'deki kış turizmi yatırımı ve kültür yatırımlarımız, tarihi dokumuz, Kapadokya bölgesi Antalya'ya kavuşmuş olacak. Deniz, kültür, tarih, turizmi birbirleriyle içli dışlı olabilecek. Antalya'ya gelen turistlerin Kapadokya'ya, Kayseri'ye, Erciyes'e gelmesi de sağlanacak.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kayseri ziyareti hakkında da konuşan Karayel, "Yarın çok önemli bir açılış için Sayın Başbakanımız Kayseri'ye gelecek. Kayseri için Türkiye için, Türk turizmi için ve kayak merkezlerimizde en önemlilerinden biri olan Erciyes'teki yatırımların ve tesislerin açılışını yapmak üzere bulunacak. 41 adet tesis açılışı yaparak Kayseri ve Türkiye turizmine açacak. Bunlar Kayseri'mizin özellikle Erciyes dağındaki büyükşehir belediyesinin yapmış olduğu yatırım Kayseri'ye çok büyük bir ekonomik kazanç sağlayacak. Kış sporları açısından baktığımız zaman Erzurum ve Sarıkamış tesislerinden sonra Erciyes geliyor. Bu kadar düzenli tertipli, fizibilitesi yapılmış, zemin etütleri yapılmış böyle bir merkez ilk defa Türkiye'de yapılıyor. Bu fikri veren bu tesisleri Türkiye'ye kazandıran başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere tüm teknik ekibe ve hemşehrilerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(ŞK-ZB-Y)

09.02.2013 13:45:00 TSI

Editör: Wan Haber