Haftalık İzmir Programına ara vermeden devam eden AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, Kemalpaşa'ya bağlı Nazar köy ve Sütçüler köylerinde Türkiye İsrafı Önleme Derneği aracılığıyla düzenlenen Mikro kredilerin dağıtım törenine katıldı.
Törende ilçe Kaymakamı Yüksel Topal, AK Parti ilçe Başkanı Yaşar Kırkpınar ve vakıf yöneticileri de yer aldı. Mikro kredi programı kapsamında Sütçüler köyünde 10, Nazar köy'de 14 olmak üzere toplam 24 ev hanımına 1000'er Lira kredileri verildi.
Kredilerin Nazarköy'de Nazar Boncuğu kullanılarak yapılan takı ve süs eşyası yapımında, Sütçüler köyünde ise Hayvancılık alanında kullanılması bekleniyor.
Törende konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin ULEMA; Dar gelirli olup, kendi kendine gelir getirici bir faaliyette bulunmak isteyen kadınlara, iş kurması için hiçbir ayrım yapılmadan kredi verildiğini ve her geçen gün bu uygulamadan daha fazla kadının istifade ettiğini bildirdi.
Kadının ekonomik hayatta yer almasının önemine vurgu yapan Ulema; Çalışan kadının ailesine ve ülkesine katma değer sağlayacağını söyledi ve ekledi: "Yeter ki kadınımız inansın üstesinden gelemeyeceği şey yok bizler her platformda destek olmaya devam edeceğiz."
Ulema, Nazarköy ve Sütçüler köylerinde kredi alan kadınların bütün kadınlara örnek teşkil ettiğini ve onları cesaretlendirdiğini söyledi. Mikrokredi uygulamasına ilişkin de bilgiler veren AK Parti İzmir Milletvekili Ulema şunları söyledi: "Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından yürütülen Mikrokredi Projesi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan teminat ve kefalet istemeden beşer bayanın bir araya geldiği gruplara verilen küçük bir sermaye ile iş kurulması esasına dayanıyor. Türkiye GrameenMikrofinans Programı, 2003 yılında ilk olarak Diyarbakır'da başladı. Şu ana kadar İzmir'de 574 olmak üzere ülkemiz genelinde 62 bin kadına yaklaşık 140 milyon TL kredi dağıtıldı."
Kredi alan ev hanımlarının geri ödeme koşulları hakkında da bilgi veren Ulema, alınan kredinin 46 haftada ve haftalık olarak geri ödendiğini, taksitlerin tahsil edilmesi için, mikrofinans çalışanının belirlenen mahalle veya köye gelerek tahsilatı yaptığını ifade etti.
Sözlerinin devamında Ulema, "Şu ana kadar programdan istifade eden kadınlarımız kredilerini son kuruşuna kadar ödüyorlar. Kredi dönüş oranı neredeyse yüzde 100 düzeyinde. İnşallah bu rakamlar daha da yükselecektir' dedi.
Hükümetleri döneminde kadın istihdamını artırmak için birçok ilke imza attıklarını, kadınlara yeni istihdam imkanlarının sağlanması bakımından erkeklere nazaran pozitif ayrımcılık yapıldığına değinen Ulema, 3 yıl içerisinde ekonomik cinsiyet uçurumunun yüzde 10 azaltmayı hedeflediklerini belirtti.
(HD)

21.01.2013 12:16:40 TSI

Editör: Wan Haber