Geçtiğimiz aylarda balık çiftlikleri, taş ocakları, rüzgar santralleri nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Karaburun'un problemlerini ortadan kaldıracak sürecin ilk aşamasına ilişkin müjdeli haber, başından beri yarımadanın çevre sorunlarıyla ve yöre halkının talepleriyle yakından ilgilenen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'den geldi.
Karaburun'un yaşadığı çevre sıkıntılarında mutlu sona ulaşmaya az kaldı. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, Karaburun Yarımadası'nın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi için ilk aşama olan ön raporunu, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.
Milletvekili İlknur Denizli, "Karaburun, İzmir'in çevresel değerlerinin görece korunduğu bir ilçemiz. Bu bölgede çeşitli kamu kuruluşlarının ve belediyelerinin elini kolunu bağlayan yasal düzenlemeler sebebiyle yöre halkının tepki gösterdiği çeşitli gelişmeler yaşadık. Karaburun İzmir'in özel bir ilçesi. Kitlesel turizm hareketlerinin yıkıcı sonuçlarından kendini koruyabilmiş bir ilçemiz. Karaburun'un sadece enginarı, sümbülü, hurma zeytini bile özel bir ilgiyi hak ediyor. Az sayıdaki Akdeniz fokunun üreme alanlarından bir tanesi. Elbette yerel yöneticiler ve merkezi hükümetin temsilcisi kamu kuruluşları hukuki mevzuata uymak, kuralların gerektirdiği sınırlar içinde kalarak çeşitli uygulamalara izin vermek durumunda kalmış olabilirler. Artık geçmişi konuşmanın yanı sıra geleceğe bakmalıyız" dedi.
Karaburun'da çevreyi korumak için tepkisini ortaya koyan Karaburunluları destekleyen ve haklılıklarına inandığını belirten Denizli, hükümetin ve bakanların Karaburun'a verdiği önem ve ilginin devamı olarak, yasal sürecin devam ettiğini ve önemli bir aşamanın geçildiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Karaburunluların katkısını ve desteğini alarak yapmaya çalıştığımız şey, Karaburun'un çevre değerlerinin korunmasının farklı kurumların yetki ve sorumluk alanlarına bırakılmasının pratikte yarattığı sorunları, kesin ve net biçimde çözmek."
Karaburun'da balık çiftlikleriyle başlayan tartışmaların başından beri takipçisi olan, bölgeyi çok kez ziyaret edip yöre halkıyla sürekli iletişim halinde olan Milletvekili İlknur Denizli, "TBMM Çevre Komisyonu üyeleri Karaburun, Çeşme ve Mordoğan bölgesindeki gelişmeleri analiz etmiş, bölgede muhtarları ve köylüleri dinlemiş, doğası, çevresi ve bitki örtüsü ile ilgili de geniş çaplı araştırma yapmıştır. Karada ve denizde ayrıntılı çevresel değer envanteri çıkarılmıştır. Titiz ve bilimsel araştırmanın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün akademisyenleri ve uzmanları detaylı bir rapor hazırlamıştır" diye konuştu.
"Karaburun'un benzersiz ve eşsiz cevre değerlerinin korunmasının en kesin yolu, bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmesinden geçiyor. Kötü niyetli girişimlerle delinmesi, etrafından dolaşılması imkansız olan bu hukuksal çerçeve; yaşanan tartışmaları, gerilimleri, çevre katliamlarını ilelebet bitirmenin, gündemimizden çıkarmanın tek yolu. Bu hukuksal yapıyı tesis etmenin birinci aşaması Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce hazırlanan Özel Çevre Koruma Bölgesi ön raporunun Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesi. Birinci aşama olumlu biçimde tamamlandı. İl müdürlüğü çevresel etkileri araştırdı ve değerlendirdi. Koruma altına alınması gereken bölgenin coğrafi sınırları bilimsel veriler ışığında belirlendi" diyen Denizli, Karaburun'un geleceğini kurtaracak, çevre katliamlarını engelleyecek sürecin mutlu sona ulaşacağına inandığını vurguladı. Denizli, "AK Parti İzmir milletvekilleri ve bakanlık yetkilileri bu işin takipçi. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım desteğini sürdürüyor. Hep birlikte Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün alacağı kararının takipçisi olacağız. Karaburun'un kurtulması, Karaburun'un eşsiz doğasını, denizini, florasını, faunasını gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya, sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Milletvekili İlknur Denizli, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu süreçte yanımızda olan çevreye duyarlı vatandaşlarımızın, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin AK Parti İzmir milletvekillerinin çabalarına destek olmaya devam etmesi, başarıya ulaşmamızı hem kolaylaştıracak, hem de süreyi kısaltacaktır."
(HD-SO-Y)

09.02.2013 12:39:59 TSI

Editör: Wan Haber