Ziyaret esnasında konuşan Van AK Parti Milletvekili Mustafa Bilici, birkaç gündür Van’da olduğunu Sivil Toplum Kuruluşları ile tüccar ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “Görüşmelerde ilimize ait sorunları yerinde inceleme ve onların ağzından duyma fırsatı yakaladım. Bizim de uzun zamandır üzerinde çalıştığımız sorunların STK’lar ve iş dünyası tarafından dile getirildiğini gördük. Özellikle son zamanlarda artan elektrik kesintilerinin kentte olağan yaşamı etkilediğine dair şikayetler tarafımıza iletilmiştir. Yine işsizlik sorununun kamuoyunda sürekli dile getirilmesi bizlerinde gündemine girmiş oldu. İran la ticaretin artırılması ve Gelincik Sınır Kapısının ticarette aktif hale getirilmesi özellikle talep edilen bir durumdur. Bizlerde Van’da sınır ticaretinin etkin olarak kent ekonomisine katkı sunması için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda ilgili tüm taraflara taleplerimizi ilettik” dedi.


Bilici, çözüm sürecinin önemine vurguda bulunarak, ildeki bütün kurumların diyalog içinde bulunması gerektiğini ve diyaloğun bu süreçteki önemine vurguda bulunarak “Herkes çözüm sürecine sahip çıkmalıdır. Van TSO ile her zaman kent çıkarına olan tüm çalışmalarda diyalog içindeyiz. Bu ziyaretimizde karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.


AK Parti heyetinin ziyaretinde görüşlerini belirten Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Seçildikleri günden itibaren her zaman kurumlar arası diyaloga önem veren bir yönetim anlayışı için oldukları, kentin süre gelen sorunlarının olduğunu ve bu sorunların çözümü konusunda ortak bir iradenin oluşması gerektiğini belirten Takva “STK’ların milletvekillerinin, kurum ve kuruluşların bir araya gelmeden ortak hareket etmeden sorunların çözülemeyeceğine yıllardır şahitlik etmekteyiz. İlimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması 81 il içerisinde ne yazık ki 76. sıradadır. Bu şu anlama gelmektedir ki biz bütün kurumlarımızla, STK’larımızla, tüm kent dinamikleri 76. sıradayız. Bu durumun değişmesi için önümüze bir hedef koymamız gerektiğini ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde buradaki sıralamamızı daha üst sıralara çıkarmamız gerekmektedir. Bunun da yegane çözümü ortak hareket ederek, Van ortak çıkarımız olmalıdır. Yerel Ekonomik Kalkınma Modeli bu kenti hak ettiği yere getirmeliyiz. Güçlü bir toplum yaşatmak istiyorsak, mutlaka güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor. Bunun için de tüccar ve sanayicimizi korumalı ve onları desteklemeliyiz. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin menfaati ve çıkarına olacak her türlü oluşumun içinde olduğumuzu ve olacağımızı her platformda ifade ettik. Ne yazık ki hükümet temsilcileri ve AK Parti üst yönetimi ilimizi her ziyaret ettiklerinde görüştükleri STK’lar içerisine bizi dahil etmediler. Oysa ki, Van TSO tüccar ve sanayicinin temsilcisi ve kent ekonomisi hakkında söyleyecekleri önemli şeyler mutlaka vardır. Biz ilimizin çıkarları doğrultusunda hükümetimizle de valiliğimizle de büyükşehir belediyemizle de çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Politikamızı da bu yönde belirliyoruz. İlimizin en önemli sorunlarından bir tanesi sayın vekilimizin de değindiği gibi enerji sorunudur. Bu sorunu çözmeden ekonomik büyümeden söz edemeyiz. İfade etmek istediğim bir diğer konu da vergi terkini konusudur. Verginin terkini yaklaşık 2 yıldır. Üzerinde çalıştığımız ve mutlak suretle hayata geçirilmesi gereken bir haktır. İş dünyamızın beklentisi de bu yöndedir. Bu talebin siyasi bir şov olduğunu iddia etmek en yalın haliyle bizlere ve kent iş dünyasına yapılmış en büyük haksızlıktır” dedi.

Editör: Wan Haber