Seçimler öncesi yaptığı isabetli tahmnilerle adından söz ettiren Tarhan Erdem, Radikal gazetesine 30 Mart yerel seçimleriyle ilgili  değerlendirmelerde bulundu. Erdem, BDP'nin Güneydoğu'da birinci parti olamamasına AK Parti'nin halka yaklaşımı ve yürüttüğü propagandadan kaynaklandığını ileri sürdü.

 AK PARTİ DİĞER PARTİLERİ KATLADI

2007, 2009, 2011 ve 2014 seçimlerinde Güneydoğu'da partilerin almış oldukları oy oranlarına dikkat çeken Erdem, "Dört seçimde AK Parti ve BDP'nin aldığı oy toplamı ortalaması yüzde 76.2'dir. AK Parti ve BDPdışındaki partiler, toplam oyun yüzde 23.8'ini alabilmişlerdir. Tablo ve grafikler, son dört seçimde Güneydoğu'da AK Parti'nin BDP'den daha fazla oy aldığını göstermektedir. Dört seçim ortalaması AK Parti'nin oyu yüzde 47, BDP'nin oyu yüzde 29'dur. Bu oranlar son yerel seçimde, 47 ve 35'tir. ıllar geçtikçe BDP, organizasyonunu siyasallığını geliştirmekte ve oy oranlarını da arttırmaktadır." dedi.

 AK PARTİ'YEKÜRTLER NEDEN OY VERİYOR?

Kürt nüfusun en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Güneydoğu'da BDP'nin birinci parti olarak çıkamamasının nedenlerine de değinen Erdem, şu ifadelere yer verdi: "İl genel meclisi ve ilçe belediye seçimlerinde BDP, büyükşehirlere göre daha fazla oy almıştır. BDP, büyükşehirlerde yüzde 26, diğer il İGM seçimlerinde yüzde 33 oy almıştır. BDP toplamda Kürt oylarının yarısını alamamıştır. BDP'nin büyükşehirlerde diğer illere göre daha az oy almasının nedeni, ilçe ve mahalle bazında çalışarak anlaşılabilecektir. Mevcut bilgilerle BDP'nin partileşmede henüz olgunluk dönemine gelmediği ve AK Parti propaganda ve halka yaklaşımında daha beceriklidir." 

Son 4 seçimde Güneydoğu'daki oy dağılımı:

tarhan-erdem-ak-parti-guneydogu-da-basarili-5891142_6551_m-(1).jpg

Kaynak: Canlıhaber

Editör: Wan Haber