AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis'e gönderilmediği iddia edilen Sayıştay raporlarının 2012 yılında yürürlüğe giden yeni Sayıştay Kanunu ile yeni ihdas edilen raporlar olduğunu belirterek, hukukilik denetiminin yapıldığı esas 'Genel Uygunluk Bildirimi Raporu'nun ise Meclis'e geldiğini söyledi.
Canikli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 2011 kesin hesabına ilişkin Sayıştay raporları gelmediği halde Meclis'te görüşülmesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve benzer açıklamalar yapan vekillere cevap verdi. TBMM'de bütçe görüşmeleri yapılırken Sayıştay tarafından gönderilmeyen üç rapor üzerinden yoğun tartışma yapıldığını belirten Canikli, basında da 'Devletin nereye, neden kaç para harcadığını artık hiçbirimiz bilmiyoruz', 'Devlet 132 kurumun bütçesini denetim dışı bıraktı' gibi haberler yer aldığını söyledi.
Canikli, Sayıştay kanununun uzun yıllar önce yürürlüğe girdiğini ve bu kanun kapsamında yapılan denetimlerin etkisiz olduğunu, birçok kurumun da özel kanunlarla Sayıştay denetimi dışında tutulduğunu söyledi. Belediyelere ait şirketlerin de bu kanun çerçevesinde Sayıştay denetimi dışında tutulduğunu belirten Canikli, TSK'nın yaptığı harcamaların da yüzeysel bir denetime tabi tutulduğunu söyledi.
Ancak AK Parti milletvekillerinin teklifi ile yürürlüğe giren yeni 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile eski kanunun tamamen değiştirildiğini, denetim usullerinin yeniden düzenlediğini ve son derece etkin denetim yapabilecek bir Sayıştay ortaya çıkarıldığını belirten Canikli, bu kanunla tüm kurumların Sayıştay denetimi kapsamına alındığını söyledi. Canikli, "Yani yürütme, kendi uhdesindeki denetim yetkisini kendi kontrolü dışındaki Sayıştay'a devretmiştir. Bunlar Türkiye'de ilk defa yaşanan olaylardır. Yürütme, kendisine bağlı kurumların denetimlerini bağımsız bir kurum olan Sayıştay tarafından yapılmasını istemekle, denetim konusundaki yaklaşımını da ortaya koymuştur. AK Parti bütün boyutlarıyla tüm kurumların yoğun şekilde denetlenmesinin önünü açmıştır" dedi.

"GENEL UYGUNLUK BİLDİRİMİ RAPORU MECLİS'E GELMİŞTİR"
Sayıştay'ın üç denetim biçimi bulunduğunu bunlardan birinin 'uygunluk denetimi' olduğunu belirten Canikli, bunun hukuki bir denetim olduğunu ve yapılan harcamaların hukuka uygun olup olmadığının, yolsuzluk olup olmadığını denetlendiğini söyledi.
Bu denetim sonucunda tanzime dilen raporun Kesin Hesap Kanunu ile birlikte TBMM'ye gönderildiğini belirten Canikli, "Esas denetim bu denetimdir. Yani hukuka uygunluk denetimi bu denetimdir. 2011 kesin hesap kanunu ile birlikte bu denetim sonuçları da TBMM'ye Sayıştay tarafından gönderilmiştir. Genel uygunluk bildirimi zamanında TBMM'ye gönderilmiştir. Çünkü bütün değerlendirmelerde, Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmesi de dahil, sanki harcamalar denetlenmemiş gibi bir yaklaşım ortaya konuyor. Esas denetimi içeren uygunluk bildirimi raporu Meclis'e gönderilmiştir. Burada herhangi bir problem yoktur" dedi.
Gelmediği söylenen raporların ise yeni kanuna göre ilk kez düzenlenmesi kararlaştırılan raporlar olduğunu belirten Canikli, "Bu raporlar bizden önceki dönemde yoktu. Eski kanunda yoktu. Bunlar ilk defa yeni Sayıştay kanunu ile dizayn edilmiştir. Yani ilk defa gelecekti bu raporlar" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NU BU KONULARA VAKIF SANIYORDUK"
Bu raporların da hukuka uygunluğu, yolsuzluk ya da suiistimal olup olmadığını denetleyen raporlar olmadığını belirten Canikli, "Bu raporlarda hukuka uygun harcamalar yapılmış, ama ona rağmen performans denetimi anlamına gelecek değerlendirmeleri içeren raporlardır. Hiçbirinde hukuki olup olmadığına ilişkin bir tespit yoktur. Sayın Kılıçdaoğlu'nun bu konulara vakıf olduğun düşünüyorduk ama 'tarihte ilk defa bu raporlar gelmedi' diyor. Sanki daha önce geliyordu bu sene gelmemiş gibi bir açıklaması var. 2012 Aralık ayında çıkan kanunla yürürlüğe giren raporlardır gelmeyenler" dedi.
Bugüne kadar yapıldığı gibi Sayıştay'ın hukukilik denetimini yaptığını ve bu konudaki raporlarını da gönderdiğini belirten Canikli, diğer raporların da yeni kanuna göre hazırlandıktan sonra gönderileceğini dile getirdi.

NEDEN GÖNDERİLMEDİ?
CHP sözcülerinin raporlar tamamlandığı halde Meclis'e gönderilmediğini iddia ettiğini belirten Canikli, söz konusu raporların hazırlanması ve ilgili dairelere gönderilmesi aşamasında yeni kanun yürürlüğe girdiği için, bu raporların kanuna aykırı konuma düştüğünü ve bu yüzden gönderilmediğini söyledi.
Canikli, "Başta Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere bu değerlendirmeleri yapanları kınıyorum çünkü biraz baksalar bunun böyle olmadığı anlaşılır. Bu raporlar ilk defa ihdas ediliyor. O denetimden kaçmak niyetimiz olsa sistem zaten buna müsaitti; o sistemin sürmesini sağlardık. Tam tersini yaptık, bakanlık teftiş kurullarının yetkisindeki denetimi de Sayıştay'a devrettik" dedi.
(ÖZ-Y)

13.12.2012 16:46:09 TSI

Editör: Wan Haber