AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, "Dünyanın en önemli sektörlerinden birisi olan ilaç sektörü özellikle bütün dünya pazarının çok önemli bir şekilde iştahını kabartan, Türkiye'de de bu atılımları kararlılıkla, heyecanla, etraftaki destekle sadece Kayseri'nin kendi yerel dinamiklerinin ortaya koyduğu destek değil, hükümetimiz TEKNO Parklarla, Türkiye'nin bütün üniversitelerinde gerçekleştirilmeye çalışılan araştırma merkezleri ile birlikte çok önemli bir adım atılmaktadır" dedi.
Kayseri'de Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde düzenlenen konferansa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, yaptığı konuşmada, "Türkiye eğer gelecekte yani 2023'de, 2071'de dünya ile rekabet edebilecek bir ülke haline gelebilecekse, bölgesel güç küresel bir aktör olabilecekse bunun bir tek yolu vardır. Buda ancak bilim ile birlikte gerçekleşebilir. Bunun başka bir yolu yok. Dünya bunu hem geçmiş dönemde hem Avrupa'nın küresel güç merkezi olması en temel sebeplerinden biridir. Eğer bugün Amerika'da, dünyada ilk 10 üniversitesinin 7 üniversitesini kendi içerisinde barındırabiliyor ise, bir kısım markalar oluşturabiliyorsa bunların en temel nedenlerinden bir tanesi temel araştırmaları çok güçlü bir şekilde yapmaları, uygulama araştırmalarını yapmaları ve bunu bir ulusal program haline getirmeleridir" diye konuştu.
Yerel dinamiklere önem verilmesi gerektiğini belirten Soylu, "Üniversite kentin hem sanayisiyle hem de iş adamıyla çok açık bir şekilde el ele vererek aslında bize başka bir öğretiyi ortaya koyuyor. Eğer siz yerelleşmeyi sağlayabilirseniz aslında Türkiye'nin bütün noktalarında bu yerelleşme dinamiklikleriyle birlikte bu yaptığınız başka noktalarda da gerçekleşebilir diye kendine ait çok önemli bir laboratuvar çalışma ile gerçekleşir. Bu Türkiye'de de öncü bir çalışma yani elbette ki uluslararası doğrudan yatırımlarla gelen bir takım AR-GE çalışmaları önemlidir ama birde bunu yerel dinamikleri ile kendi içerisinde olabilmesi ve bunu sürdürülebilir olması gerekmektedir. Bu ayrıca sorumluluğu da yükseltmektedir" şeklinde konuştu.
İlaç sektörünün çok önemli olduğunu belirten Soylu, "Türkiye'nin bugünkü cari açığının 50 milyar dolarlar civarında olacağını, bugünkü çıkan rakamlarla da net bir şekilde ortaya koyabiliyoruz. 152.6 milyar dolar ihracat, 237 milyar dolar civarında da ithalat var ama toplam 50 milyar dolar civarında da bir cari açık, gayrisafi hasılatımız da yüzde 6.3, eğer bunları gerçekleştirebilirsek ve bu öz güveni ilerleme mimarisi ile beraber ortaya koyabilirsek zannediyorum ki Türkiye hem kendi adına ekonomik olarak çok önemli bir sıçrayışı hem de bilimsel olarak çok ciddi bir sıçrayışı ortaya koyar. Küçük teknoloji ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürünlerimiz var. Dünyanın en önemli sektörlerinden birisi olan ilaç sektörü de özellikle bütün dünya pazarının çok önemli bir şekilde iştahını kabartan Türkiye'de bu atılımları kararlılıkla, bu heyecanla bu etraftaki destekle sadece Kayseri'nin kendi yerel dinamiklerinin ortaya koyduğu destek değil, hükümetimizin TEKNO Parklarla Türkiye'nin bütün üniversitelerinde gerçekleştirilmeye çalışılan araştırma merkezleri ile birlikte çok önemli bir adım atılmaktadır" diye konuştu.
Soylu konuşmasının ardından Genom Kök Hücre Merkezini gezdi.
(OD-ÖZ-Y)

31.01.2013 19:20:11 TSI

Editör: Wan Haber