AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, merhum cumhurbaşkanlarından İsmet İnönü'nün 'Kürt Raporu'nda asimilasyonu öngören bir anlayışın söz konusu olduğunu savundu.
Partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenecek 'Siyaset Akademisi' programına konuşmacı olarak katılmak üzere Muş'a gelen Süleyman Soylu, Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada çalışmalarla ilgili Belediye Başkanı Necmettin Dede'de bilgi alan Soylu, Başkan Dede'nin çok başarılı bir siyasetçi olduğunu söyledi. Siyasetin katmanlarının olması durumunda Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede'nin siyasetin şeyhi olabileceğini belirten Soylu; "Yıllarca bu işin içerisinde hem millete hizmette bulunmuş ve bu konuda önemli ölçüde millete hizmeti kendine çok önemli bir ilke edinmiş hayat tarzı içerisinde bunu sürdüren bir anlayışa sahip. Muş'un bu güzel beyaz örtüsü memleketimize her sene tazelik, berraklık getirmektedir. Adnan Menderes'in dediği gibi her Muş Ovası'nı gördüğümüzde imanımızı tekrar tazeleriz. Sayın Başbakanımız da 'Muş'a gelen bahar gibi ülkemize bahar gelsin' demişti. Bu Muş'u tasvir de çok önemlidir" dedi.
Bir gazetecinin çözüm süreciyle ilgili sorusunu cevaplandıran Soylu, bu süreci Muş'tan çok daha görmenin mümkün olduğunu ifade etti. AK Parti'nin iktidara geldiği ilk günden beri bu çözüm sürecinin ortaya koyduğu bir planlamanın gerçekleştirildiğini belirten Soylu; "Yani biz bu işte gerçekten kaybediyoruz. Ekonomik olarak enerjisini çatışmalara, toprağa ve çözümsüzlüğe aktaran bir ülke konumundayız. Memleketimizin yarın hem Avrupa Birliği içerisinde hem bulunduğumuz coğrafyada, Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta, Yemen'de, Suriye'de çok daha iyi model bir ülke olan demokrasiyi kendi içerisinde pekiştirmiş, derinleştirmiş, çok farklı unsurların bir arada yaşayabileceği bir tabloyu örneklendirmek istedik. Bu bugün düşünülmüş, bugün çabası gösterilen bir şey değil. Bu iyi niyet, bu devlet yönetimi alışkanlığı milleti bir arada tutabilme hedefi 2000'li yılların başından itibaren özellikle AK Parti'nin iktidarının ilk gününden itibaren 'Çekiç Güç' hangi marifetle bu topraklardan arındırılmışsa, olağanüstü hal hangi marifetle insanların günlük yaşamından çıkartılmışsa, en son önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkartılacak, insanların kendini en iyi şekilde ifade edebileceği dilde savunma hangi marifetle kanunlarımızla bütünleşebilecekse, bu arada yaşanan bütün gelişmeler, belki cumhuriyet tarihinin ilk günlerinden gerçekleşen bu asimilasyon aklının, bunu geri dönüp unutmamak lazım" dedi.
İsmet İnönü'nün 'Kürt Raporu'nda asimilasyonu öngören ve burada ek tipleşmeyi öngören bir anlayışın söz konusu olduğunu iddia eden Soylu; "Bu anlayışa cumhuriyet tarihinde esir olmayan, muktedir olan, 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' cümlesini belki de cumhuriyet tarihinde Rahmetli Adnan Menderes dönemini bir tarafa bırakırsak, onun da katbekat üstünde hem yönetsel açıdan hem yürütme açısından hem yasama açısından hem de yıllarca iktidar olup muktedir olamayanlara nazire eder bir şekilde hem iktidar hem de muktedir olabilme açısından memleketin 75 milyon insanına eşit vatandaşlığı vaat eden bir siyasi planlama içerisindeyiz. Bunu sadece Türkiye toprakları içerisinde yapıyor değiliz. Eğer biz İran'ın, Irak'ın, Suriye'nin Kürtleriyle de, Araplarıyla da, Gürcülerle, Abazalarla, Boşnaklarla da aynı ruh dilini, aynı gönül dilini paylaşabilme fırsatını elde edebileceksek, böyle bir aklı ortaya koyabileceksek burada almamız gereken çok mesafe var. Biz daha işin çok başındayız. Son 10 yıldır çok iş yapıldı, çok net bir şekilde yapıldı ama bilinmedi. 70-80 yıldır bizi tek tipleştirmeye çalışan ve bunu bize kanıtsatan, anormali normal gösteren bir anlayışla karşı karşıyaydık. Şimdi anormalin, anormal olduğunu, normalin de nasıl bir şekil olabileceğini anlayabilecek bir süreçteyiz. Buna ilerleme ve demokrasi programı diyorum. Hem demokratikleşmeyi, 75 milyonu bütün ruhuyla birleştirmek hem de bütün bunlarla beraber toplumumuzun bütün cepheleriyle beraber ilerlemeyi gerçekleştirebilecek ve herkesi kucaklayabilecek bir kardeşlik toplumu oluşturmakla mükellefiz. Bu mükellefiyeti bilen AK Parti, Habur'da da bu iyi niyeti sergilemiştir, Oslo'da da bu iyi niyeti sergilemiştir" şeklinde konuştu.
Belediye Başkanlığı ziyaretinde Süleyman Soylu'ya AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar ile partililer eşlik etti.
(NA-RD-MSA-Y)

20.01.2013 15:27:42 TSI

Editör: Wan Haber