Kocaeli'nde belediye başkanlarıyla bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Türkiye'deki reformların Avrupa Konseyi'nde örnek gösterildiği belirterek, "Geçmişteki hükümetler gibi halka şirin görünmek için belediye açmıyoruz" dedi.
Kocaeli Welborn Luxury Hotel'de düzenlenen "İl Sınırında Büyükşehir Modeli: Kocaeli Deneyimi" programına, Menderes Türel'in yanı sıra büyükşehir belediyesi olma vasfını kazanan 13 ilden toplam 350 belde belediye başkanı ile büyükşehir belediye başkanları katıldı.
Programda bir konuşma yapan Türel, AK Parti'nin reform çalışmaları arasındaki en önemli adımlarından birinin 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun kabul edilmesi olduğunu söylerken, böylece Avrupa'ya da örnek teşkil edilecek bir adım atıldığını belirti. 2004-2009 yılları arasında Avrupa Konseyi'nde Yerel ve Bölgesel Yönetimler Meclisi'nde Türkiye Milli Heyet Başkanlığı yaptığını ifade eden Türel, "O reformlar yabancı ülkelerin temsilcileri tarafından Avrupa Konseyi'ne de örnek gösterildiğinde milletimiz adına iftihar ettim" dedi.
Geçmişteki hükümetler gibi halka şirin görünmek için seçim öncesinde her yerde belediye açmadıklarına dikkat çeken Türel, "Memura, işçiye, çiftçiye zamlar yapmıyoruz. Böyle yaptığımızda en fazla bir seçim kazanırız ama ülkenin geleceğini karartırız. Bunun bilinci içerisinde, gelecek nesilleri düşünerek bunun sorumluluğu ile hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyükşehir düzenlemeleri ile ilgili duruma hem parti içinden hem de parti dışından zaman zaman şikayetler geldiğini söyleyen Türel, "Hükümetimizin amacı milletimizin hizmetini aksatacak bir çalışma olmayacak. Tam tersine buradaki hedef milletimize daha iyi hizmet etmektir. Tam Türkiye'de bu kanunla ilgili tartışmaların yoğun olduğu bir süreçte İtalya'daki hükümet 86 il sayısını 51'e düşürdü ve nüfusu 350 binden az olan ilçelerin tamamını feshetti çünkü İtalya ekonomisi batmak üzereydi. Ama biz bugün testi kırılmadan yola devam etme gibi bir prensibi hayata geçiriyoruz. Zaten bizim anlayışımız bu şekilde olduğu için Türkiye son yıllarda dünyanın parlayan ekonomilerinden bir tanesi haline geliyor" açıklamasını yaptı.
Öte yandan büyükşehir sınırlarına girdikten sonra kapatılacak belde belediye başkanlarına seslenen Türel, "Belde belediye başkanları olarak, 'Makamımızı kaybediyoruz, makamımız sonuçlanıyor' gibi bir moralsizliğe kapılmak yerine milletimize daha büyük hedeflerle hizmet edebilmeyi kendinize şiar edinmek durumundasınız" dedi.
(UU-GS-Y)

12.01.2013 13:18:34 TSI

Editör: Wan Haber