Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Terör sorununun çözümü ne dağlardadır, ne meydanlardadır ne de Genelkurmay karargahındadır. Sorunun çözüm yeri TBMM'dir" dedi.
Partisinin Genişletilmiş İl Divan Toplantısı'na katılmak üzere tarifeli uçakla sabah saatlerinde Elazığ'a gelen Numan Kurtulmuş, ilk olarak partisinin il binasına geçti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmesini hatırlatması üzerine, "Şimdi bunu ortadan kaldırmak bir takım istihbarat birimlerinin vazifesidir. Demokratik ülkelerde bu görüşmelerin yapılması normaldir, doğaldır" dedi.
Terörle mücadelede Türkiye'nin karar vermek zorunda olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Biz bu 32 senedir devam eden terör meselesini çözecek miyiz çözmeyeceğiz mi? Ya da çözüyormuş gibi yapıp vakit mi kaybedeceğiz? 32 yılda terör sadece PKK'dan ibaret değil. Biz buna uluslararası terör siyaseti diyoruz. Terörün arkasında 5 bin ülkenin istihbarat örgütü var. Lojistik destek, ekonomik destek, silah ve siyasi destek var. Zaman zaman bu destekler artıyor, zaman zaman da azalıyor. Ama 32 yıldır böyle bir destek var. Ama dünyanın hiçbir yerinde hiçbir örgüt tek başına hareket edemez. Mutlaka bölgesel ve büyük güçlerin lojistik ve istihbarat destekleri vardır. Olan Türkiye'de yaşayan halka oluyor. Kürt-Türk halkına oluyor. Binlerce insanımız şehit oldu, binlerce insanımız ise terörden dolayı yoksulluk içinde yaşadı. Biz bu meseleyi çözeceğiz. Çözmemizin temeli Kürtlerin hakkını hukukunu geliştirecek, Türklerin onurunu koruyacak çözümler ortaya koyacağız. Bununla ilgili AK Parti hükümeti geçmişte ciddi niyetlerini ortaya koydu. 2009 yılındaki sürece iyi niyetle başlandı. Maalesef o süreç terör bitmesin diye bazı çevreler tarafından baltalandı. Habur görüntüleri birinci baltalamadır. İkinci baltalama ise Oslo görüşmelerinin sızmasıdır. Üçüncüsü ise en son karayolunda terör gruplarıyla kucaklaşma manzarasıdır. Böylece şu isteniyor. Bu sorun çözülmesin. Bu sorun halklar arasında bir gerilim unsuru olarak varlığını korusun. Hayır, bu iradeyi mutlaka ortaya koymalıyız. Bu sadece AK Parti'nin tek başına yapacağı iş değil. Bütün Türkiye bu terör meselesini sona erdirecek adımları atmalı" diye konuştu.
"Biz terörle Kürt meselesini birbirinden ayırıyoruz" diyen Kurtulmuş, "Terörle mücadele Kürt meselesidir. Ama Kürt sorunu tek başına bir güvenlik işi değildir. Kürt meselesinin çözümü eşit yurttaşlık, özgür yurttaşlık temelinden geçer. Bunun formülü şudur; Hakkari'deki çoban kardeşimle Ankara Çankaya'daki Cumhurbaşkanımızın sadece lafla değil, gerçekten eşit olduğu bir Türkiye'nin kurulması. Bu da ancak siyasetten geçer. Yine başta söylediğimiz gibi sorunun çözümü ne dağlardadır, ne meydanlardadır, ne Genelkurmay karargahındadır. Sorunun çözüm yeri TBMM'dir. Herkes çözüm için görüşlerini TBMM'ye getirecek. Görüşülecek, siyasi kararlar alınıp adımlar atılacaktır" dedi.
Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın neresinde bu tür ayrılıkçı terör gruplarının faaliyetleri sona erdirildiyse, bakıyoruz ki orada devletlerin istihbarat birimleri doğrudan veya dolaylı olarak bu gruplarlarla görüşmeler yapıyor. Bu İngiltere ve IRA modeli var. Yani bir taraftan parlamento içinde görüşmeler yapılırken, bir taraftan da istihbarat birimleri bu konuyla ilgili görüşmeler yapmışlardır. Geçtiğimiz yıl Filipinler'deki Makso Moro Müslümanları ile Filipin hükümeti anlaşması var. Burada da aynı yöntemler uygulanmıştır. İspanya'da da aynı yöntemler uygulanmıştır. Zaten çok kitlesel büyüklüğe sahip değil. Terör örgütü şimdiye kadar 4 bin mensubu olmuş en fazla. Ama toplumsal bir takım destekleri olmuş. Şimdi bunu ortadan kaldırmak, bir takım istihbarat birimlerinin vazifesidir. Demokratik ülkelerde bu görüşmelerin yapılması normaldir."
(EK-AKK-CC-Y)

04.01.2013 13:39:44 TSI

Editör: Wan Haber