İl Başkanlığı binasında düzenlenen toplantı, divan heyetinin belirlenmesi, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, erken seçime değindi. Yeni bir genel seçim için hazırlıklara başladıklarını ifade eden Soğanda, bu seçimin Türkiye için önemli olduğunu ancak bölge için daha çok önem ifade ettiğini vurguladı. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti iktidarı ile birlikte gelen özgürlüklerin bazı kesimler tarafından despot edildiğini belirten Soğanda, “Bu gruplar, seçmenlere korkuyla, baskıyla ‘Ben AK Partiliyim’ söylettirmiyordu. Demokrasinin en önemli ayağı sandıktır. Halkın kendi iradesinin sandığa yansıması gerekiyor. Aksi takdirde demokrasiden bahsetmek ne kadar doğrudur. İsimlerinde demokrasi var, fakat demokrasiye engel olanlarda bunlardır. Fakat önümüzdeki günlerde bu demokrasiyi bozanlar cezalarını çekeceklerdir” dedi.


80 sene önce yapılan katliamlarda CHP zihniyetinin var olduğunu dile getiren Soğanda, “O dönem CHP’nin yaşattığı bu baskılar da en çok doğu zarar görüyordu. Bu halk kendisine hizmet veren AK Parti’yi her zaman dost bildi, kardeş bildi. Bir fetret dönemi yaşandı. Allah’ın izniyle bu fetret dönemini hep birlikte atlatarak yeniden tek başımıza iktidar olacak ve anayasayı değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.


AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, bir koalisyon hükümetinin kurulmamasına değindi. AK Parti’nin bir koalisyon hükümetinin kurulması için tüm partilerle teker teker görüşüldüğünü ancak bu görüşmelerden bir netice alınamadığını ifade eden Kayatürk, “CHP zihniyeti bizlere çok uzak olmasına rağmen onlarla görüştük. Daha sonra Sayın Bahçeli’yle görüştük. Sayın Bahçeli açıkca dedi ki, ben kısa süreli de uzun süreli de bir koalisyona destek vermeyeceğim. Şimdi de erken seçime de karşı olduğunu söylüyor. Peki siz neyin yanındasınız? Seçime gitmekten başka bir yol kaldı mı? MHP bu tutumu ile sosyal medyada bile gülünç bir duruma gelmiştir. Zaten HDP, daha seçimden bir hafta sonra AK Parti ile bir koalisyona girmeyeceklerini söylemişlerdi. Seçimden önce saz çalanların, bugün her barbarlığa sessiz kalması manidardır. Seçimden önce ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sloganı ile hareket ettin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşmanları sana oy verdi. Tamam, meclise de girdin. O zaman artık sağlam kelimeler demen gerekiyor. Şimdi uzlaşma, diyalog zamanı. Seçimden sonra hemen dediler ki, AK Parti ile koalisyon yapmayacağız dediler. Kürtleri fare zehiriyle zehirleyen ‘CHP ile koalisyona varım,. Hatta MHP’yle bile varım’ dedin. Ama AK Parti’yle asla dedin. Neden AK Parti ile koalisyona girmedin. Çünkü AK Parti, Kürt meselesini çözmeye çalıştı. Sultan Abdulhamit’ten sonra kimse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadar Kürtlere yakın olmadı. Kobani’de Erdoğan kalktı dedi ki, 'Bir kara harekatı olmadan siz İŞİD’i durduramazsınız. Ey NATO, siz neden bu terör örgütü İŞİD’in karşısında değilsiniz? Kobani, düştü düşecek' dedi. Siz onun bu sözünü değiştireceksiniz. Erdoğan, IŞİD için ‘dünyanın en kirli örgütüdür’ diyecek. Siz de çıkıp AK Parti’nin IŞİD’e destek verdiğini söyleyeceksiniz. İnsan biraz utanır ya. Siz, paralelcilerle, ulusalcılarla kalkıp bunları söylüyorsunuz. Fakat yarın Kürt halkı bu iftiralarınızın hesabını soracak sizden” diye konuştu.
Osmanlı hilafetine yapılmak istenenlerin şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti’ye yapılmak istendiğini belirten Kayatürk, “Bu halk, Menderes’e sahip çıkamamanın acısını yaşıyor. Özal’a sahip çıkamamanın acısını yaşıyor. hilafeti kaybetmenin acısını yaşıyor. Fakat bu halk, Erdoğan’a sonuna kadar sahip çıktı, çıkmaya da devam edecektir” dedi.

Toplantının ikinci bölümü ise basına kapalı devam etti.

Editör: Wan Haber