AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Büyükşehir Kanunu'nu Orhangazililere anlattı.
AK Parti Orhangazi İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını İlçe Başkanı Neşet Çağlayan yaptı. Çağlayan'ın ardından AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Büyükşehir Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Yalçın "Yeni yasa, özellikle kırsal kesimde yıllardır eksikliği duyulan hizmetlerin giderilmesi adına yapılmış büyük bir reformdur" dedi.
Yalçın Türkiye'nin ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim ve ulaşım başta olmak üzere her alanda hızlı bir gelişim içinde olduğunu dile getirerek, "Yeni kanun, yerinden yönetimin güçlendirilmesi ve güçlü yerel yönetimlerin hizmetleri koordine etmesini kapsıyor. Bu yasanın tek amacı, kalkınmanın hızlandırılmasıdır. Daha önce İstanbul ve Kocaeli'nde yapılan uygulamaların olumlu sonuç vermesi üzerinde bu çalışmanın ülke geneline yayılması gerekli bulundu" ifadelerini kullandı.
AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, yasa ile plan bütünlüğünün de sağlanacağını ve güçlü yerel otoritelerin tüm kurumlarla ortak diyalog halinde sıkıntıları çözeceğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"En kolay yönetim yakından yönetimdir. Bu yasayla da önceliğimiz hızlı kalkınma ve hizmettir. Yereldeki meselelerin çözümü yerel otoritelerle en güzel şekilde sağlanıyor. Haliç bugünkü seviyeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları sayesinde gelmiştir. Bunlar yakından takip ettiğimiz çalışmalardır. Büyükşehir belediyeleri şehrin tüm sorunlarına sahip çıkıp, tavır alabiliyor."
Yalçın yeni kanunla İl Genel Meclisi'nin kalkacağını, sadece Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kalacağını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"Yasa ile birlikte hem büyükşehir belediyelerinin, hem de ilçelerin bütçeleri artırıldı. Kanun ile büyükşehir payı yüzde 5'den yüzde 6'ya çıktı. İlçelerin ise payı yüzde 2,5'tan yüzde 4,5'a çıkarıldı. Bu güçlü bütçelere sahip yerel yönetimler anlamına geliyor. Köylerde çöpler il belediyeleri tarafından toplanacak. Emlak vergileri ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilecek. Köylerde su tarifesi şehirdeki en ucuz tarifenin dörtte biri oranında uygulanacak. Orman köyü olanlarda haklar ve sistemler aynen devam edecek. Mabetlere ücretsiz su verilebilecek. Amatör spor kulüplerine her türlü yardım, tabii ki bütçenin binde 7'sini aşmamak şartıyla yapılacak. Termal kaynaklar, mineralli su ruhsatları yetkisi yine valilik tarafından yürütülecek. Ulaşım, UKOME tarafından yürütülecek ve ilçeler arasındaki koordinasyon Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak. Tüm sıkıntılar Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararlarla çözülecek. İlçelerde kadın ve çocuk konuk evleri de açılmış olacak. Otopark fonları tamamen Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmış olacak. Özel İdare de personeli ve makine parkıyla birlikte tüm kurumlara dağıtılmış olacak."
Daha sonra söz alan AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın ise, "Yasaların uygulayıcıları ve yöneticileri iyi niyetli olursa, meselelerin çözümüne odaklanırlarsa hiç sıkıntı yaşamayız. Orhangazi'de köylerin çöpleri AK Partili belediye döneminde alınıyordu. Belediyenin yetkisinde olmadığı halde o zamanki belediye inisiyatif kullanarak bu sorunları çözüyordu. Bugünkü belediye 'Çöp toplamak benim yetkimde değil. Toplamıyorum artık' deyip işten sıyrıldı. Turgut Ünlü döneminde kasada sürekli para vardı, ama alt yapıya giremedi. Geçen dönem AK Partili belediye de alt yapıya cesaret edemedi. Orhangazi Belediyesi şimdi yabancı bir kredi ile bizim de desteğimizle alt yapıya girdi, ama sadece kanalizasyon yapılıyor. Yağmur suyu ve içme suyu yok. Çünkü belediyenin gücü alt yapıyı tamamen yapmaya yetmez. Şimdi büyükşehir yetkileri ve imkânları artırıldı. Bugünden sonra Orhangazi'ye de büyükşehir vasıtası ile ciddi hizmetler gelecek. Orhangazi olarak kanalizasyonumuz Gemlik körfezine akıyor. Orhangazi olarak Gemlik körfezini kirletmeye hakkımız var mı? İznik belediyesi de İznik gölünü kirletiyor. Buna İznik'in hakkı var mı? Daha ne kadar kirleteceğiz? Kullanılmaz hale gelene kadar mı? Daha insanca ve temiz bir ortamda yaşamak için bu kanunu ortaya koyduk. Belediyeler arasında ya da kurumlar arasında sorun yaşanır acısını vatandaş çeker. İlçe belediyesi ile Büyükşehir belediyesi aynı dili konuşursa sorunlar çözülüp gider."
(MŞ)

19.01.2013 14:18:50 TSI

Editör: Wan Haber