Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, terör sorunun çözümüyle ilgili girilen yeni süreçte BDP'nin mutlaka üslubunu değiştirmesi gerektiğini söyleyerek, "PKK'nın bölgesel denklemden çıkmasını istemeyen bir takım dış güçler her zaman süreci sabote etmek isteyebilir, buna karşı uyanık olmak gerekir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Akdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Gazetecilerin İmralı ile gerçekleşen görüşmenin ardından yeni süreci nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine Akdoğan, "Temennimiz herkesin bu süreçte yapıcı rol oynaması, pozitif katkı vermesi sürece. Bu noktada ana muhalefetin, muhalefetin nasıl tavır takınacağı da önemli. BDP'nin mutlaka söylemini, üslubunu, dilini de değiştirmesi gerekiyor. Bu süreç önemli bir süreç, zaman kazanmaya, oyalamaya dönük bir taktik hamle değil, doğrudan nihai çözüme dönük bir çaba. Eğer neticeye varırsa hepimizin ortak bir sorunu çözülmüş olacak. Bu yüzden sağduyuyla, sabırla, teenniyle bu sürecin devam ettirilmesi gerekir" diye konuştu.
Akdoğan, "Silahların bırakılmasına daha mı yakınız?" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:
"Burada aceleci olmamak lazım. İç içe geçmiş sorunlar kümesi ve terör ciddi bir problem. Bunların bir günde, akşamdan sabaha çözülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Dünyada bu sorunla baş etmiş ülkeler de uzun periyotlar içerisinde bu sorunu devre dışı bırakabilirler, burada iyi niyetli olmak lazım, ümitleri canlı tutmak lazım, ama çok fazla hayalperest olmamak da lazım, daha gerçekçi, realist olmak ve sabırla bu süreci devam ettirmek lazım. Neticede geçen süreçte birçok şey yaşandı, bunlardan dersler de çıkarıldı. Bunlardan elbette devlet de ders çıkardı. Bu süreçte daha önceki yaşadığımız süreçte bir takım olumsuzlukların ortaya çıkmaması için herkesin daha duyarlı olması gerekiyor."

"AK PARTİ UMUT VERMESE YÜZDE 50 OY ALIP İKTİDARA GELMEZDİ"
Akdoğan, bir gazetecinin BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "AK Parti umut vermiyor" sözlerini hatırlatması üzerine ise, "AK Parti umut vermese yüzde 50 oy alıp iktidara gelmezdi. BDP bu süreçte daha yapıcı rol oynamalı. Dün bana karşı da 'konuşma yetkisini kimden alıyor' diye bir söz kullanmış. Ben başkaları gibi uzaktan kumandayla hareket etmiyorum. Konuşma yetkisini hem Allah'ın verdiği akıldan, hem milletin verdiği yetkiden alıyorum. Sorun çözülse de çözülmese de biz bunlarla siyasi mücadelemizi devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.
Daha önce süreci sabote etmeye çalışan bir takım eylemlerin ortaya çıktığını söyleyen Akdoğan, "Terörle bu yüzden mücadelenin de devam etmesi gerekiyor, güvenlik tedbirlerinin her hangi bir aksama, sürecin dondurulması gibi bir durum söz konusu değil. PKK'nın bölgesel denklemden çıkmasını istemeyen bir takım dış güçler her zaman süreci sabote etmek isteyebilir, buna karşı uyanık olmak gerekir" diye konuştu.
Akdoğan ayrıca, BDP'nin de sürecin içinde bir faktör olduğunu ifade etti.
(AT-ÖZ-Y)

04.01.2013 15:36:31 TSI

Editör: Wan Haber