Saatlerce bilgisayar başında hareketsiz kalan çocukların enerjilerini boşaltamadıkları ve bilgisayar oyunlarındaki bir takım öğeler nedeniyle de daha saldırgan ve hırçın oldukları belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Psikiyatri uzmanı Dr. Cengiz Soylu, tatillerin, çocuk ve ergenlerde bilgisayar ve internetin daha çok oyun amaçlı kullanıldığı ve ailelerinde buna göz yumdukları zamanlar olduğunu hatırlattı. Çocukların bilgisayar ve interneti kullanma hakları bulunduğunu ama bunun belli kurallar içerisinde ve bazı noktalara dikkat edilerek yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Soylu "Bu konuda özellikle anne ve babalara görev düşmektedir. Son zamanlarda satın alma ve ulaşma imkanlarının da artmasıyla beraber bilgisayar ve internet kullanımı çok yaygınlaşmış, hatta okul öncesi çağlara kadar inmiştir. Dolayısıyla çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi bilgisayar ve internetin her türlü olanaklarından yararlanmaktadırlar. Ancak çocuklar için bilgisayar ve internette en cazip olan bilgisayar oyunlarıdır. Özellikle okul çağındaki çocuklar bilgisayarı ve interneti genellikle bilgiye ulaşmak için değil, oyun oynamak için kullanmaktadırlar" dedi.

ÇOCUKLAR BİLGİSAYAR OYUNLARININ İÇİNE HAPSOLUYOR
"Çocuklar, adeta bilgisayar oyunlarının içine hapsolmakta, sanal dünyanın içinden çıkamaz halde saatlerce ekran karşısında durmaktadırlar" diyen Soylu "Bu tarz bilgisayar kullanıcıları, tüm zamanlarını bilgisayar başından kalkmadan, hatta tuvalet ve beslenme gibi ihtiyaçlarını bile karşılamaya gerek duymadan, oyundaki karakterini yönetmek için harcamaktadırlar. Böylece çocuklar, yarattığı sanal dünya içinde kendine yer edinmeye çalışan, hayattan kopuk kişiler haline gelmekte ve yüz yüze iletişim yerine sanal dünyayı tercih etmektedirler. Bu durumu belli bir süre devam ettirme bilgisayar ve internet bağımlılığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Saatlerce bilgisayar başında hareketsiz kalan çocuklar enerjilerini boşaltamamaktadırlar. Enerjilerini boşaltamamaları ve oyunlardaki bir takım öğeler çocukların daha çok saldırgan ve hırçın olmasına sebep olmaktadır. Piyasadaki bilgisayar oyunlarının çoğu şiddetin ön planda olduğu oyunlardır. Ne yazık ki çocuk ve ergenler tarafından en çok tercih edilen oyunlarda bu oyunlardır. Oyunlardaki şiddet, çocuğun gerçek yaşamda da bunu normal görmesine sebep olmaktadır. Son zamanlarda çocuk ve genç suçlu sayısının ve gençler arasında şiddet eğiliminin artmasında şiddete dayalı bilgisayar oyunlarının rolü giderek artmaktadır. Üstelik çocuklarda bir takım davranış bozukluklarının görülme sıklığının yoğunlaşmasında ve eğitim başarılarının düşmelerinde bu oyunların etkisi dikkate alınmalıdır" şeklinde konuştu.

EN ÖNEMLİ SORUMLULUK AİLELERİN
Dr. Cengiz Soylu, bilgisayarın amaç dışı kullanımı ve özellikle şiddet içeren oyunların kontrolü konusunda devlet de dahil çok sayıda kişi ve kuruma sorumluluklar düştüğünü ancak en önemli sorumluluğun ailelere ait olduğunu kaydederek şu önerilerde bulundu:
"En önemli çözüm, aile içerisindeki yapıcı ve doyurucu ilgi ve iletişimdir. Bunların olmadığı ailelerdeki çocuklar doyumu bilgisayarda arayacak, daha çok bilgisayar başında zaman geçirecektir. Eşler, çocuklarına ve birbirine zaman ayırmalıdır. Eğer aile üyeleri zamanlarını televizyon başında geçiriyorlarsa veya sürekli gece oturmalarına ya da gece hayatına ayırıyorsa sorun var demektir. Anne babalar iletişimlerini sadece emir-komut şeklinde yapmamalı, çocuklarını dinlemeli, onlara sevgisini söz ve davranışla göstermeli, kaygılarını, korkularını, sorunlarını dinlemeli, birlikte çözüm bulmalıdırlar. Çocukların fiziksel ihtiyaçlarına uygun, enerjilerini boşaltmaya yönelik oyunlar oynanmalı, spora yönlendirilmeli ve beraber kitap okuma gibi alışkanlıklar geliştirilmelidir. Bilgisayar için belli zamanlar belirlenmeli ve buna uyma konusunda çocuklar denetlenmelidirler. Özellikle oyun içeriklerine dikkat edilmeli, şiddet içeren oyunlardan uzak durulmalıdır. Oyun kapaklarındaki yaşla ilgili uyarıları da dikkate almak gerekmektedir."
(BK-ÖS-Y)

28.01.2013 15:34:31 TSI

Editör: Wan Haber