Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, özel bakım merkezlerinde görülen noksanlıklar hakkında her türlü işlemin hiçbir tereddüde mahal bırakılmaksızın gerçekleştirildiği belirtilerek, "Bu kapsamda çeşitli illerde yapılan denetimler sonucunda görülen noksanlıklar yapılan uyarılar sonucunda giderilmiş, ayrıca 11 merkezin de faaliyetleri sonlandırılmıştır" denildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan "Engelli hastaların bakım merkezleri tarafından para karşılığı ailelerinden alındığı, daha yüksek ücrete başka bakımevlerine satıldığı ve ölen engellilerin maaşlarının alınmaya devam edildiği" yönündeki iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bugün itibariyle yaklaşık 400 bin engelliye evde bakım ücreti ödendiği belirtilen açıklamada, Bakanlığa bağlı 97 resmi merkezde 5 bin 126 bakıma muhtaç engelliye yatılı, 150 özel bakım merkezinde ise 9 bin 565 bakıma muhtaç engelliye hizmet verildiği kaydedildi. Açıklamada, engellilere yönelik politika geliştirme ve hizmet üretme kapsamında bakıma muhtaç engellilere yönelik bakım ve rehabilitasyon hizmetleri, evde bakım ve kurumsal bakım olmak üzere hizmet verildiği vurgulandı. Engelli bakımı ve rehabilitasyonunun uzmanlık gerektiren ve oldukça masraflı bir hizmet olduğu vurgulanan açıklamada, 2005 yılında 2 bin 755 kapasite ile hizmet veren resmi kuruluşlar için sırada bekleyen 4 bine yakın engelli bulunduğu belirtildi. Bu kapsamda özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin açılmasına imkan sağlayan yasal düzenleme yapıldığı hatırlatılan açıklamada, 2006 yılında da ilgili yönetmelikler çıkartıldığı, ayrıca 2007 yılında yapılan düzenleme ile evde bakım desteği ve özel bakım kuruluşlarından yararlanma kapsamı genişletilerek aile içindeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte ikisine kadar olanların sosyal güvencesi olsa dahi bu kapsama alındığı kaydedildi. Yapılan düzenlemeler sonucunda engelli bakımı ve rehabilitasyonuna olan talebin daha da arttığına işaret edilerek, bugün itibariyle yaklaşık 400 bin engelli vatandaşa evde bakım ücreti ödenirken, Bakanlığa bağlı 97 resmi merkezde 5 bin 126 bakıma muhtaç engelliye yatılı hizmet verildiği vurgulandı.
Açıklamaya göre, 150 özel bakım merkezinde 9 bin 565 bakıma muhtaç engelliye hizmet veriliyor. Süreç içerisinde özel bakım merkezlerinin işleyişine ilişkin yönetmelik kapsamında bu kuruluşların denetimi ve izlenmesi yapılıyor. Haberlere konu olan özel bakım merkezlerinden uygun fiziki şartları taşımayan bir merkez kapatıldı, iki merkez ise daha uygun şartlara sahip başka adrese taşındı. 5 yıllık uygulama sürecinde edinilen tecrübeler ışığında özel bakım merkezlerine daha yüksek standartlar getirilirken, daha sıkı denetim ve yaptırımlar öngören yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. 18 Mayıs 2012 tarihli genelge ile bu yönetmelik yayınlanıncaya kadar yeni merkez açılmasının durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bakanlık olarak hassasiyetimizin en üst düzeyde olduğu bu konuda denetimler yapılmakta, görülen noksanlıklar hakkında her türlü işlem hiçbir tereddüde mahal bırakılmaksızın gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda çeşitli illerde yapılan denetimler sonucunda görülen noksanlıklar yapılan uyarılar sonucunda giderilmiş, ayrıca 11 merkezin de faaliyetleri sonlandırılmıştır."
(SU-CC-Y)

14.01.2013 14:27:08 TSI

Editör: Wan Haber