Adana'nın Kozan ilçesinde hasat sonrasında elde kalan turunç kabuklarından "turunç reçeli" yapan kadınlar, elde ettikleri gelirle de aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.
Portakala benzemesine rağmen, tadı ekşi olduğu için meyve olarak tüketilmeyen turunç, kabuğundan çekirdeğine kadar farklı alternatiflerle değerlendiriliyor.
Adana'nın Kozan ilçesinde hasadı gerçekleştirilen ve elde kalan turunç kabukları, bölgede geçimini çiftçilikle sağlayan kadınlar tarafından "turunç reçeli" yapılıyor.
İlçeye bağlı Acarmantaş köyünde bu işle uğraşan ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacı ile evinde reçel yapan 62 yaşındaki Habibe Pazarcı turunç kabuğundan nasıl lezzetli ve kaliteli reçel yapılabildiğini anlattı. Pazarcı, "Kozan çevresinde narenciye bahçesi çok. Bahçe içerisinde bulunan portakalları satıp değerlendiriyoruz. Turunçlar dökülüp ziyan oluyor. Çünkü ekşi olduğu için yenmiyor. Bizde bunun kabuğunu değerlendiriyoruz. Turuncun içini ekşi dış kabuğunu ise reçel olarak yapıyoruz. Almanya'dan, Fransa'dan, İstanbul'dan, Van'dan hatta Erzurum'dan gelip turunç reçeli soran oluyor. Alıp hediye olarak götürüyorlar. Baklava değil de turunç reçeli götürüyorlar. Gaziantep'in baklavası varsa bizim de Turunç reçelimiz var" dedi.
Mehmet Pazarcı da köylerinde kadınların 1015 yıldır turunç reçeli yaptığını belirterek, "Köylü kadınlar turunç reçelini yapıp eşine dostuna hediye olarak gönderiyorlar. Köye çok gelen giden oluyor. Gelip gidenler reçelin tadına bakıp alıp hediye niyetine götürüyorlar" diye konuştu.
Ahmet Pazarcı ise turunç reçelinin kolesterole iyi geldiğini söyledi.
(EKA-ÖK-Y)

04.02.2013 11:20:32 TSI

Editör: Wan Haber