TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesinde sunum yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanıldığını, bu ilaçlar için 19 milyar 349 milyon lira para harcandığını bildirdi.

Müezzinoğlu, difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladıklarını da söyledi. Müezzinoğlu, sağlık alanıyla ilgili şunları paylaştı.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ BAŞLIYOR

Türkiye Genom projesi için de düğmeye bastıklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bununla birlikte kanser ve kanser dışı hastalıklarda kişiye özel tedavi dönemi başlıyor. Türkiye Mikrobiyom Projesini başlatıyoruz. Bununla da mikroorganizmaların gen yapısını tespit ederek hastalıklarla mücadele etmeyi planlıyoruz.

YERLİ İNSÜLİN ÜRETİLECEK

Aşı üretim tesisimiz 2017 yılında tamamlanacak. Difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladık. Plazma ürünlerinin tamamının yerli plazmadan üretilmesini hedefliyoruz. Yerli orijinal insülin üretmeyi hedefliyoruz.

AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ BAŞLIYOR

Aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlayacağız.Ağız diş sağlığı hizmetlerinde aile hekimliği benzeri yapılanmaya gidiyoruz." Sağlıklı yaşam konusunda da atılımlar yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, "Doktorların egzersiz programı reçete etmeleri için pilot çalışma başlattık.

EKMEKTE KEPEK ORANI ARTIYOR

Ekmekte kepek oranının daha da artıracak ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaşmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engelleyecek politikalar geliştiriyoruz" dedi.

Editör: Wan Haber