Türkiye'ye 1982 yılında aikido sporunu getiren Kenji Kumugai, bir suikast sonucu hayatını kaybeden Özdemir Sabancı'nın Adana'daki mezarını ziyaret etti.
Sabancı Holding bünyesindeki Sasa, Temsa, Toyotasa, Pilsa, Yazakisa, Sapeksa ve Akkardansa şirketlerini yönettiği sırada, 9 Ocak 1996'da DHKP/C militanları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından Sabancı Center'da uğradığı silahlı saldırıda Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte hayatını kaybeden Özdemir Sabancı'yı Japon dostu unutmadı. O dönem Mitsubishi Genel Müdürü olan ve Özdemir Sabancı'nın çok yakın arkadaşı olan aikido sporunu Türkiye'ye getiren Japon Kenji Kumugai, Adana'ya gelerek Özdemir Sabancı'nın kabristanını ziyaret etmeye geldi. Asri Mezarlıkta bulunan Sabancı Aile Mezarlığı'ndaki Özdemir Sabancı'nın kabristanını gelen Kumugai, mezarları tek tek gezdi.
Mezar ziyaretinden sonra aikido kursu verilen bir spor salonuna gelen Kumugai, burada yaptığı açıklamada Özdemir Sabancı ile arkadaşlığının, bir özel şirketin İstanbul ofisinin genel müdürü olduğu döneme kadar uzandığını, Sabancı gurubuna bağlı Temsa'nın da bu şirketin ortağı olduğunu kaydetti. Kumugai, "1982'de Özdemir Bey'i SASA'da ilk kez ziyaret ettim. Özdemir Bey'in görüştüğü ilk Japon'dum. Burada kaldığım süre içinde çok samimi arkadaş oldum. Ve benim oğlum ile Özdemir Bey'in oğlu boğazda gezerlerdi. Onun oğlu bir havayolu şirketinin sahibi oldu. Aileler olarak birbirimize çok yakındık. Gerçekten vefat ettikten sonra mezarını ziyaret etmeyi çok istedim ama Türkiye'ye gelememiştim. Tanıştıktan sonra ilk kez Adana'ya geliyorum. Fırsatı bulup mezarına çiçek bıraktım" dedi.
Sabancı'nın öldürülmesi ve katillerinin cezalandırılmaması, bir katilinin Belçika tarafından Türkiye'ye verilmemesine ilişkin Kumugai, "Öldürülmesi çok üzücü, çok değerli bir insanı kaybettik. Benim tanıdığım en centilmen, en iyi insanlardan biriydi" dedi.
(FKE-AKL-ÖZ-Y)

18.12.2012 11:16:07 TSI

Editör: Wan Haber