HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Van Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan’ın “Adana Mutabakatı, Suriye’ye girmek için önümüzü açıyor” açıklamasına değinen Temelli, “Senin aklına bunlar gelmesin senin aklına 31 Mart’tan sonra nasıl gideceğin gelsin. Eğer bir anlaşma olacaksa bu Suriye halklarının bir araya gelmesiyle, demokratik bir Suriye Anayasası ile olacak. Ancak bu şekilde Suriye’ye barış demokrasi gelir. Aynı şekilde de Türkiye’de de demokrasi ve barış istiyorsak demokrasinin önünde duran bu iktidardan kurtulabiliriz.” dedi.

Temelli, şöyle konuştu:

AÇLIK GREVLERİNİN SONLANMASI MÜMKÜN: Bugün Türkiye cezaevlerinde 230’dan fazla tutsak dönüşümsüz açlık grevinde. 1000’den fazla tutsak dönüşümlü açlık grevinde. Tüm bu açlık grevlerinin sonlanması ancak ve ancak tecridin sonlanmasıyla mümkün. Bunu gerçekleştirmek için bugün bedenlerini açlığa yatıran bu arkadaşlarımızın, başta Leyla Güven’in sesine ses katma zamanıdır, mücadelesine mücadele katma zamanıdır, tecride son verme zamanıdır.

HUKUKSUZLUK SÜRÜYOR: Bu sabah sevgili Leyla Güven, DTK Eş Başkanımız, Hakkari milletvekilimiz tahliye edildi. 24 Haziran’da milletvekili seçilmesine rağmen 24 Haziran’dan bugüne kadar hukuksuz bir şekilde, yasa tanımaz bir şekilde cezaevinde alıkonulmaktaydı. Bugün bu hukuksuzluğa nispeten son verildi. Tahliye edildi ama yargılaması devam ediyor. Bugün dokunulmazlıklar hala yok sayılıyor. Bir milletvekilinin yargılaması devam ediyor. Tutukluydu bugün tahliye edildi ama hukuksuzluk sürüyor. Tıpkı Leyla Güven’de olduğu gibi birçok milletvekili arkadaşımız yargılanmaya devam ediyor. Yani hukuksuzluk her yerde. Neden yargılanıyor arkadaşlarımız, neden cezaevlerinde binlerce HDP’li var. Bir suçları olduğu için değil bir sevdaları olduğu için. İşte biz o sevdaya sahip çıkıyoruz.

AİHM’İN DEMİRTAŞ KARARI YOK SAYILDI: Hukuksuzluk o denli olağanlaştı ki her yeri kapladı. Hukuksuzluk her yeri kapladığında artık o ülkede adaletten bahsedemezsiniz. Her yerde adaletsizlik. Bu adaletsizlik dün AKPM’de bir kez daha teyit edildi. Türkiye’deki hukuksuzluğa bir kez daha vurgu yapıldı, bir an önce bu hukuksuzluğa son verilmesi hususunda iktidar uyarıldı. Bildiğiniz gibi AİHM’in Selahattin Demirtaş kararı bu iktidar tarafından yok sayıldı. Dün iktidar bir kez daha bu konuda uyarıldı. Demirtaş, 3 gündür Sincan’da savunmasını hukuk adına, demokrasi adına yapmaya devam ediyor, ama bu hukuk tanımaz barış düşmanı iktidar bütün hakları çiğnemeye devam ediyor. Bu haksızlığa son vermek için AKPM bir kez daha çağrı yaptı. “AİHM kararını tanıyın” dedi. Bu kararın tanınması tutsak edilmiş bütün siyasetçilerin haklarının tanınması demektir.

KÜRT MESELESİ ÇÖZÜLMEDEN BARIŞ İNŞA EDİLEMEZ: Bu Saray iktidarı savaştan besleniyor, şiddetten, yolsuzluktan besleniyor. İktidarı devam etsin diye tüm Ortadoğu halklarına savaşı dayatıyor Halkları birbirine düşman etme peşinde. Kürt meselesi çözülmeden Ortadoğu sorunu çözülmez. Kürt meselesi çözülmeden Türkiye’nin demokrasi sorunu çözülmez. Kürt meselesi çözülmeden barış inşa edilemez. O yüzden de Kürt meselesi küresel bir meseledir ve tüm sorunların merkezindedir. (GAZETE DUVAR)

Editör: Wan Haber