Rizeli Avukat Remzi Kazmaz, İngiltere'deki British Museum'da bulunan tarihi Halikarnas Mozoelomu'nun Muğla'nın Bodrum ilçesine geri gönderilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava açmaya hazırlanıyor.
Konuyla ilgili olarak Rize Basın Merkezi'nde bir basın açıklaması düzenleyen Kazmaz, özellikle Osmanlı Devleti'nin son döneminde bir çok tarihi eserin yurt dışına çıkartıldığını belirterek, "Yıllar önce İngilizler tarafından yapılan kazı sonucu bu topraklara ait olan tarihi ve kültürel varlıklar bize göre izinsiz bir şekilde yurt dışına gönderildi. Şu anda İngiltere'de British Museum'da. Bilinçsiz bir şekilde Osmanlı döneminde farklı ülkelere gittiler. Yani bu coğrafyaya ait olan bu topraklara ait olan tarihi ve kültürel varlıklarımız yurt dışında. Şimdi biz British Museum'a da teşekkür ediyoruz. Fransa ve Almanya'ya da bu eserleri korudukları için teşekkür ediyoruz. Ama onlar bu topraklarda üretildi. Onlar bu topraklara ait. Bu topraklara ait olan tarihi ve kültürel varlıklar ait oldukları coğrafyaya gelmeli ve getirilmelidirler. Biz bu amaçla öncelikle bu olayı anlatan bir belgesel yaptık. Mozoleum'u anlatıyor. Dünyanın 7. harikası neden İngiltere'de. Neden British Museum'da Mustafa Reşit Paşa tarafından bir ferman ile verildiği söylenen bu tarihi eserin biz delilini istiyoruz. British Museum yetkililerine seslendik. Yabancı basın kuruluşlarına ellerinde böyle bir belge olduğunu söylediler. Ancak ellerinde belge almasa da eseri koruduklarını söylediler" dedi.

KAZMAZ AİHM'YE DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Kazmaz, AİHM'ye hava açmaya hazırlandıklarını belirterek, "AIHM'nin 1. ek protokolüne göre insan hakları aynı zamanda insan tarafından yaratılan bu eserlerinde bir hakki olduğuna bahisle rahatlıkla alabiliriz. Türkiye olarak bize ait olan tarihi ve kültürel varlıklarımızı istiyoruz. Bunlar ait oldukları toprakları Bodrum'a yani Anadolu'ya eseri vermelidirler. Eğer vermezlerse bizde AİHM'ye konuyla ilgili dava açmayı düşünüyoruz. Umarım Türkiye'ye Cumhuriyeti ile İngiltere bu konuyla ilgili gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gerek Uluslararası Tarihi Eserleri Koruma Sözleşmesi'ne bağlı olarak bir centilmenlik anlaşması yapar, bir protokol düzenler ve bize ait eserleri gerçek yerine teslim eder" diye konuştu.

KRALİÇEDEN ALAYCI TAVIR
Kazmaz, Halikarnas Mozoelomu'nun Türkiye'ye geri verilmesi için ilk talebi Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) yaptığını belirterek "Kraliçeden bu eserin Bodrum'un mavilikleri ile buluşturulmasını istedi. Ancak Kralice alaycı bir tavır ile eserin zaten maviliklerin içinde olduğunu, British Museum'un odalarının maviye boyandığını söyledi" şeklinde konuştu.
Halikarnas Mozoelomu'nun tahliyesi için çalıştıklarını belirten tecrübeli avukat, "AİHM'ye açacağım dava en çok Yunanistan ve Mısır'ı ilgilendiriyor. Eğer dava sonucunda bu eserler ait oldukları coğrafyaya geri dönerlerse 'bu bir yüzyılın felaketidir' doğrudur. Bizim eserlerimiz bizim tarihimiz. British Museum'da tutuklu. Ben onun özgürlüğünü istiyorum. Oradan tahliye edilmesini istiyorum. Eğer bırakılmazsa AİHM'den tahliyesini talep edeceğim. Tutuklu olan tarihimizin biran önce özgürlüğüne kavuşması için birlik olmalıyız" şeklinde konuştu.
(GF-ÖS-Y)

10.12.2012 15:01:57 TSI

Editör: Wan Haber