İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. İlhan Gürbüz, 2011 yılında dünyada bir günde 7 binden fazla kişinin AIDS hastalığına yakalandığına ve bu hastalardan bininin de 15 yaşından küçük olduğuna dikkat çekerek, hastalığın ciddi boyutlara geldiğini söyledi.
Dünya AIDS Günü olarak kabul edilen 1 Aralık'ta, hastalıktan korunma yollarını anlatan Dr. İlhan Gürbüz, AIDS'in cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaştığını ifade etti. HIV virüsünün; insanlarda bağışıklık sistemini yok eden, bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Gürbüz, "HIV virüsü taşıyan kişiler, hastalığa ait herhangi bir belirti görülmeksizin yaşayabilirler. Ancak HIV pozitifliği bir süre sonra bağışıklık yetersizliğine bağlı hastalıkların bir arada olduğu AIDS tablosuna dönüşmektedir. HIV, enfekte kişinin vücut sıvılarında bulunur. Dış ortama dayanıksızdır ve vücut dışında yaşayamaz. Başlıca bulaşma yolları cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğe geçiş şeklindedir. El sıkışma, kucaklaşma, başkasının giysisini giyme, ortak banyo ve tuvaleti kullanma, gözyaşı, öksürük, tükürük, böcek sokması ve yüzme havuzlarından HIV bulaşmadığı kanıtlanmıştır" dedi.

EŞİT HAKLARA SAHİPLER
Ülkemizde 1985 ve 2011 yılları arasında yaklaşık 5 bin vakanın saptandığını aktaran Gürbüz, "Vakaların yüzde 71'ini erkekler oluşturuyor. Enfeksiyondan ise en fazla 40-49 yaş aralığındaki kişiler etkilenmektedir. Vakaların yüzde 51'inin bulaşma yolu bilinmemekle birlikte yüzde 38'i ise HIV etkenini cinsel yolla almıştır. Unutulmamalı ki, HIV şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların kimliğiyle ilgili bilgiler 1994 yılından beri kodlanarak verilmektedir. Ülkemizde de AIDS hastaları diğer hastalarla eşit haklara sahiptir. Tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumu'nca karşılanmaktadır. Unutulmamalıdır ki günümüzde HIV taşıyıcılığının ve AIDS hastalarının tedavileri için çok önemli adımlar atılmış olmakla birlikte asıl olan hastalıktan korunmadır. HIV taşıyıcıların cinsel ilişkilerinde kondom kullanmaları, hem kendilerine başka bir hastalığın bulaşmasını engelleyecek, hem de HIV virüsünün başkasına bulaşmasını engelleyecektir" diyerek, AIDS konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını da sözlerine ekledi.
(HÇ-SO-Y)

01.12.2012 12:11:00 TSI

Editör: Wan Haber