Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından ahşap mobilyalar için ahşap yay üretimi yapıldı. İlk etapta belli büyüklüklerde üretimi yapılan ahşap yay, ahşap sandalyeye monte edilerek iyi sonuç alındı. Ahşap yayın geri dönüşümü olması nedeniyle çevreci özelliğinin de bulunduğu açıklandı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde iki yıl önce açılan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman Göktaş, tasarımı kendisine ait ahşap yay projesinin TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu belirtti. Türkiye'de ilk defa ahşap yay üretimi gerçekleştirildiğini anlatan Dekan Göktaş, "Ürettiğimiz ahşap yaylar sadece numune olarak üretimi yapıldı. Bu tür çalışmaların birinci hedefi, öğrencilerin problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesini sağlamak. Aksi takdirde hep taklit yapmak zorunda kalırız" dedi.
Prof.Dr. Osman Göktaş, bu ürünün kullanımı ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Metal ve plastik malzemeden yapılmış yayların kullanımının, teknik ve sağlık açısından sakıncalı olduğu yerlerde, bu yaylar, alternatif ve doğal birer ürün olarak kullanılabilecek. Ahşap helezonik yayların üretimi, metal ve plastik yaylara göre daha az teknoloji gerektirir. Bu yaylar, istenen iç çap, dış çap ve adım genişliğinde istenilen ölçülerde rahatlıkla üretilebilir. Bu ürünün üretiminden dolayı daha az çevre kirliliği oluşur. Ağaç malzemeden üretilen bir eşyada kullanıldığında, yay, bitmiş ürün ile bütünlük sağlayacaktır. Görev süresi sonunda, doğal ortama karışımı, metal ve plastik malzemeye göre daha kolay ve zararsızdır olacaktır."

SERİ ÜRETİME GEÇİLEBİLİR
Ahşap yay konusunda talep gelmesi durumunda seri üretim yapabileceklerini belirten Prof.Dr. Göktaş, şöyle konuştu: "Şu an bizim yaptığımız üretim manuel bir üretim. Fakat talep gelirse seri üretim yapabiliriz. Bunun için seri üretim yapacak makine projesi de elimizde mevcut. Yaylar çapı ve ara genişliğine göre ve yük ağırlığına göre üretim yapma şansımız var. Yay üretimini genellikle kayın, dişbudak, meşe ve ceviz gibi ağaçlardan yapıyoruz. Daha çok alternatif ağaç türü olabilir. Bizim yaptığımız sadece öğrencilerimizin TÜBİTAK projesi için yapılmış numune ahşap yay. Patent başvurusu yaptık ve şu an patentle ilgili çalışmalar devam ediyor."
(BT-MB-HO-Y)

15.01.2013 13:39:37 TSI

Editör: Wan Haber