Almanya'da ve Türkiye'de özellikle genç futbolculara verdiği destek ile tanınan başarılı menajer Ahmet Yılık, İHA muhabirine yaptığı açıklamada Almanya'daki ve Türkiye'deki menajerlik siteminin farklarını anlattı.
Almanya'da menajerliğin biraz daha basit olduğunu kaydeden Yılık, "Almanya'da menajerlik genelde kağıt üzerinde ve resmi olduğu için biraz daha basit. Her şey resmidir futbolcular menajerlere başvurur ve menajerlerde ön bilgi alarak futbolculara yaklaşımını ve beklentisini öğrenerek anlaşmaya varılır. Dolayısıyla birden anlaşma olmaz ön çalışma vardır" dedi.
Ahmet Yılık, altyapıya daha fazla önem verdiğini dile getirerek, "Altyapı hocası ve A lisans hocası olduğum için altyapıdaki gençlere, yukarı çıkma şansları da az olduğu için daha fazla önem veriyorum. Altyapıdaki gençlerin hedefi tabii ki milli takımda forma giymektir. Büyük ağabeylerini izleyerek onlar gibi olmak istiyorlar. Almanya'da profesyonellik Türkiye'ye bakarak biraz daha zor. Her şey dört dörtlük olmak zorunda. Tabi Almanların birazda futbolcularımızın önünü kestiğini söyleyebilirim. Gençlerimizin Türkiye sevdası hiç bitmiyor. Türkiye'nin değişimi yakalamış olduğu ekonomik güç ve bulundukları ortam her zaman gençlerimizi Türkiye'ye çekiyor. Eskiden bu böyle değildi ama Almanya'da artık Türklere karşı bir tavır sergiledi. Bu Nuri Şahin'den sonra başladı. Türk oyuncularını milli takımlara davet etme durduruldu. Çünkü Nuri Şahin Türkiye'ye karar verdiği için Almanya'nın gücüne gitti. Altyapıdan yetiştirdiler ama sonra baktılar Türk oyuncular Türkiye'ye karar veriyor. O nedenle artık yetiştirmeyi ve onları profesyonelliği yaklaştırmayı kesitler. Bunu da bizim futbolcularımız gördüğü için ve Türkiye'de de potansiyel futbol bir an önce profesyonel olma imkanı haza hızlı sağladığı için, Türkiye'yi ilk başta tutuyorlar. Tabi orada başarıyı yakalamış olanlar Almaya hayatından vazgeçmeme yönünde karar alabiliyorlar" diye konuştu.

"ALMANYA'DA PROFESYONEL OLABİLECEK FUTBOLCULARIMIZ ÇOK AMA ONARA VERİLEN ŞANS AZ"
Genç futbolcuların Türkiye'de profesyonel olma şanslarının çok olduğunu vurgulayan Yılık, "Almanya'da profesyonel olabilecek futbolcularımız çok ama onara verilen şans az olduğu için Türkiye'nin bu oyuncular için çok güzel bir fırsat olacağını düşünüyorum. Birde buradaki profesyonel kulüplerin altyapılarını gördüğüm için şanslarının bol olduğu düşünüyorum. Yalnız şu hatayı yapmamak lazım 'ben Almanya'dan geldim' deyip havalara girmemeleri lazım. Türkiye'nin futbolu biraz farklı. Alışmak gerekiyor. Bir iki yıl Türkiye'de bir altyapı da oynayıp ondan sonra profesyonel olmak gerekiyor. Türkiye'de futbol oynamak kolay değil" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki futbolcularla da temasta olduğunu kaydeden Yılık, "Türkiye Milli Takımı'ndaki altyapı da oynayan geçleri seyrediyorum. Bazı seçmelere de katıldım. Şuan Antalya'da da devam eden seçmeler var onları da takip ediyorum. Temasta olduğum futbolcular var" ifadesinde bulundu.
Türkiye'deki ve Almanya'daki menajerlik sitemine ilişkin ise Yılık, "Türkiye'de kulüp menajerleri biraz daha ağır basıyor. Aslında bun tamamen antrenörlerin kararında olması gereken bir şey. Antrenörler bu futbolculara bakıp ihtiyacına göre alması gerekiyor. Türkiye'de maalesef çok futbolcu alınıyor ve sonucunda hüsran yaşanıyor. Buna birazda kulüp yöneticilerinin karar verdiği ortaya çıkıyor" açıklamasında bulundu.
18 yaş altı futbolcuların transferiyle ilgili olarak da bilgilerde veren Yılık, "FIFA'nın kesin bir kuralı var. Genç futbolcularda kulüplerin akademik olması bu çocukların eğitiminin dört dörtlük olması ve kalacakları yerlerin sağlanması gerekiyor. Ancak bu şekilde 18 yaş altı transferin gerçekleşmesine izin veriliyor. Bu altyapı şu anda 3 büyüklerde var ama diğer kulüplerde şuan zor gözüküyor" açıklamasında bulundu.
(BH-BÇ-S)

07.01.2013 11:38:48 TSI

Editör: Wan Haber