Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, "Ortadoğu'da başlayan devrimin yayılmaması için farklı bir çalışmanın olduğunu görüyoruz" dedi.
Türk, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sırrı Sakık ve İbrahim Binici ile birlikte Nusaybin'i ziyaret etti. BDP Nusaybin İlçe Başkanlığı ve Nusaybin Belediyesi ziyaretinden sonra Mitanni Kültür Merkezi'ne gelen Türk ve beraberindekiler Nusaybinlilerle buluştu. Ortadoğu ve Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Türk, "Suriye küçük bir ülke görünebilir. Ama yapısıyla farklı kimlikleri ve farklı inançlarıyla Ortadoğu'da bir merkez olmasından dolayı Suriye'deki devrim aslında Ortadoğu'nun geleceğini belirleyen önemli devrimdir. Tabi ki Esad rejimine karşı halkın göstermiş olduğu başkaldırı çok önemsiyoruz. Ama şu çok iyi görünmesi gerekir ki bu devrimin bütün Ortadoğu'ya yayılmaması için farklı bir çalışmanın olduğunu görüyoruz. Devreye Suudi Arabistan ve Katar'ın girdiğini görüyoruz. Burada devrimi Suriye'de sınırlandırmaya yönelik ve o devrimi boğmaya yönelik farklı bir çalışmanın olduğunu görüyoruz. Peki, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yakınlaşması nereden kaynaklanıyor. Ortaya bir yeşil kuşak çıkıyor. Türkiye bu yeşil kuşağı destekleyerek hatta militanlığını yaparak bu süreci götürüyor. Bunun altındaki esas Kürtler bir statüye kavuşmasın, Batı Kürdistan'da özerk demokratik bir yönetim oluşmasın. Suriye'den sonra Türkiye'yi, Irak'ı, Suriye'deki ve İran'daki Kürtleri tetikler. Bu nedenle bu yeşil kuşakla birlikte bu devrimin dondurulması konusunda bir ortak kararın olduğunu görüyorum. Yani bu kadar farklar birleşiyor, yeşil kuşak, devrimin başka yerlere yansımaması için çalışıyor" dedi.
BDP ve bağımsız bazı milletvekillerin milletvekilliklerinin kaldırılması konusuna da değinen Türk, "Kürt halkını, kararlığını bilmeyen, görmeyen bir mantık, bir ruh bozukluğuyla karşı karşıyayız. Zannediyor ki aldığı oylarla veya milliyetçi söylemleriyle Kürt halkı geri adım atacak, Kürt halkı susacak, Kürt halkı mücadelesinden vazgeçecek. Bütün bunlar denendi ama bunu faydasının olmadığını gördü. Bu sefer gündeme milletvekillerin dokunulmazlığını gündeme getirdi. Bazı milletvekillerimizi parlamentodan atmaya yönelik bir arayışın, bir çalışmanın içine girdi. Oysa aslında dokunulmazlıklarla ilgili prosedür bellidir. Başbakan talimat veremez. Kendi hukuklarına bile uymayan, kendi hukuku bile tanımayan bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Biz milletvekillerimizin dokunulmazlıkları peşinde değiliz. Milletvekili olma sevdası içinde de değiliz. Bizim için önemli değil. Bu halkla bütünleştik. Bu halkla omuz omuza mücadele verdik. Bu halkın geleceği için kararımızı verdik. Biz her zaman halkımızın yanında olduk, halkımızla birlikte özgürlüğü savunacağız" diye konuştu.
Türk ve beraberindekiler daha sonra ilçeden ayrıldı.
(AA-YRT-AŞ-Y)

04.12.2012 16:59:02 TSI

Editör: Wan Haber