ANKARA son dakika gelişmelere sahne oluyor. Ahmet Davutoğlu bugün başbakanlığı bırakacağını ilan edecek ve AK Parti olağanüstü kongre kararını duyuracak. 

Başkent Ankara'da gözler saat 11.00'da başlayan kritik AK parti MYK toplantısına çevrilmiş durumda. Genel başkan yardımcıları ve bakanlar merkeze geçmiş durumda. Ahmet Davutoğlu bekleniyor.

NELER OLACAK?
Ahmet Davutoğlu ile ilgili kararlar bu toplantıda alınacak. AK partinin yeni liderinin belirleneceği olağanüstü kongresinin tarihi de MYK'da netleşecek.

AHMET DAVUTOĞLU BASIN AÇIKLAMASI
Ahmet Davutoğlu MYK sonrasında basın toplantısı düzenleyecek. Davutoğlu MYK'da alınan kararları basın mensupları ve kamuoyu ile paylaşacak.
Bu açıklama ile Mayıs ayı sonunda yapılacağı söylenen AK Parti olağanüstü kongre tarihinin netleşmesi bekleniyor.

Gelen haberler kongrenin Ramazan'dan önce yapılacağı yönünde. Bu durumda da en uygun tarihin 29 Mayıs 2016 veya 5 Haziran pazar günü olacağı söyleniyor.

AHMET DAVUTOĞLU NE DİYECEK?

Ahmet Davutoğlu'nun basın toplantısında ilan edeceği en önemli şey AK Parti kongresinde aday olup olmayacağı. Ankara kulislerinden gelen son dakika haberleri Davutoğlu'nun basın açıklamasında kamuoyuna 'aday olmayacağını' ilan edeceği yönünde. Yani Ahmet Davutoğlu bir nevi bu kongre ile başbakanlığa veda edeceğini duyurmuş olacak. 

ERDOĞAN - DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ
Ankara dün Beştepe'ye kilitlenmişti. Bir gün önceye çekilen Davutoğlu - Erdoğan görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Davutoğlu'nun başbakanlığa vedası ve olağanüstü kongre kararı bu görüşmeden çıktı.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU ARASINDAKİ OLAY DİYALOG
Erdoğan ile Davutoğlu arasında ipleri koparan asıl gelişmenin geçen hafta yetki devrinin yapıldığı MKYK toplantısı öncesinde yapılan bir telefon görüşmesi olduğu ortaya çıktı. Bu görüşmede Erdoğan ve Davutoğlu arasında geçen diyalog şu şekilde olmuş;
Davutoğlu - Arkadaşlar sizin adınıza imza topladıklarını söylüyorlar.

Erdoğan - Normal tabi, ben onların lideriyim. 
Davutoğlu - Siz benimde liderimsiniz. MKYK’yı erteleyelim ya da geleyim görüşelim. 
Erdoğan - Gereğini yapın.

Güvenilir kaynaklar dün Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki görüşmeyi, “Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Başbakan’ı kafasında bu işi sonlandırarak karşıladı. En son söyleyeceği, en baştan belliydi” diye değerlendirdiler. Cumhurbaşkanı’nın, “Kongreyi toplayın bu işi devredin” dediği söyleniyor."

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başbakan Davutoğlu ilişkisinde “Güçlü lider- Çalışkan başbakan” modeli vardı. Davutoğlu’ndan sonra Başbakanlık görevini üstlenecek isimle Cumhurbaşkanı Erdoğan ilişkisinde yeni bir model ortaya konulacak. Kimi teknokrat başbakan olacağını, kimi uyumun ön plana çıkacağını söylüyor. Ama şu gerçek ki, fiili Başkanlık sistemi uygulanacak.

YENİ BAŞBAKAN ADAYLARI KİMLER FİİLİ BAŞKANLIK DÖNEMİ Mİ?
Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Davutoğlu'nun koltuğuna aday 5 ismi yazdı. Selvi'ye göre bundan sonra fiiili başkanlık modeli olacak. Selvi, yazısında Cumhurbaşkanı’na yakın kaynakların “Kamuoyunu şaşırtacak bir isim olmayacak” açıklamasına yer verdi.

İşte Selvi'nin yazdığı 5 başbakan adayı:
Binali Yıldırım - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Berat Albayrak : Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Bekir Bozdağ - Adalet Bakanı
Mehmet Müezzinoğlu - Sağlık Bakanı
Numan Kurtulmuş - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü

Editör: Wan Haber