Bitlis'in Ahlat Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Onur Koçak, "Misafir Anne" projesi kapsamında gebe hastayı bir ay önceden evinden alınarak hastanede misafir ettiklerini ve verilen sağlık hizmetlerinin ise tamamen ücretsiz olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı "Misafir Anne" projesi, Bitlis'in Ahlat ilçesinde de uygulanıyor. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ahlat Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Onur Koçak, "Misafir Anne" projesinin amacının bebek ve anne ölümlerinin azaltılması olduğunu söyledi. Dr. Koçak, "İlçemizde de oluşturulan ekip tarafından köylerde gebe tespiti yapılıyor. Yapılan tespitten sonra bunu kabul edenler doğumdan bir ay önce hastaneye İlçe Özel İdaresi ve 112 Acil Servis ekipleri eşliğinde köyden alınarak Ahlat Devlet Hastanesi'ne getiriliyor. Burada bir ay boyunca masrafsız bir şekilde sağlık hizmeti alıyor. Zaten bu proje kapsamında Ahlat Devlet Hastanesi'nde sürekli 2 kişilik boş yer bulunuyor. İhtiyaç halinde yer ayarlanıyor. Bu proje anne ve bebek ölümlerinin azalması için uygulanmaktadır. Misafir Anne Projesi sadece bebek ölümlerini azaltmayı değil, aynı zamanda hamilelerin doğacak çocuklarına daha sağlıklı bakmasını amaçlayan bir projedir. Bu uygulama kapsamında olumsuz iklim ve ulaşım şartlarının ulaşımı imkansız hale getirebildiği bölgeler ve bu bölgelerdeki gebeler ile sosyal sebeplerle doğum esnasında sağlık kurumuna erişiminde problem olabilecek gebeler tespit edilerek, bu gebelerin planlanan merkezlere nakledilmesi, konaklatılması ve hastane şartlarında doğumlarının gerçekleştirilmesi, doğum sonrası anne ve bebeğin sağlık durumu uygun hale getirildikten sonra tekrar evlerine götürülmesi sağlanmaktadır" dedi

"MİSAFİR ANNE PROJESİ HERKESE ANLATILACAK"
Ahlat Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Onur Koçak, Misafir Anne Projesi'nin gebe hasta tespit edildiğinde kendisi, ailesi veya köy muhtarının aile hekimi tarafından bilgilendirilerek proje kapsamında davet edildiğini kaydetti. Dr. Onur, "Özellikle davetimizi kabul etmeyenlerin ikna edilebilmesi için çaba gösterilmektedir. Daveti kabul etmeyen veya kabul edip de sonradan vazgeçen gebeler, oluşturulan ekip tarafından evlerinde ziyaret edilerek verdikleri kararın kendisi ve bebeğinin hayatını tehlikeye attığı; gebeye, eşine, aile büyüklerine, köy muhtarı ve köylüye anlatılacak ve böylece Misafir Anne Projesi konusunda bilgilendirilmeleri yeniden sağlanacaktır. Misafir Anne Projesi'nin anne ve bebek için birçok faydası var. Bunların bir kısmını şöyle sıralayabiliriz. Anne sağlığı açısından doğum öncesi annenin eğitimi ve bakımı, çeşitli hastalık risklerinin erken tanısı ve tedavisi, düşük tanısı ve yönetimi, doğumun hastanede yapılması, doğum sonrası kanamalara erken müdahale, doğum sonrası enfeksiyonların önlenmesi ve erken müdahale, emzirmenin önemi ve meme bakımı konusunda annenin eğitimi gibi konularda önemli faydalar sağlanabiliyor. Bebek sağlığı açısından da aynı şekilde birçok fayda sağlanıyor. Yeni doğan muayenesi ve kontrollerinin yapılması, doğumsal sakatlıkların tespiti ve erken müdahale, bebek hakkında ailenin bilgilendirilmesi, kan uyuşmazlıkları, yeni doğan sarılığı tespiti ve tedavisi, K vitamini, D vitamini ve demir eksikliğinin önlenmesi gibi konularda önemli faydalar sağlanabilmektedir" dedi.
Dr. Koçak, projenin vatandaşların sağlığı için çok iyi bir uygulama olduğunu, fakat ilçede yeterli derecede ilgi olmadığını ifade ederek, bu konuda vatandaşların gerekli desteği vermelerinin de çok faydalı olacağını sözlerine ekledi.
(SAD-MSA-Y)

16.01.2013 13:40:04 TSI

Editör: Wan Haber