Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyaca ünlü "Ahlat bastonlarını" yapan ustalar, kış aylarında ise kar ve buzlarda kaymayı önlemek için özel baston tasarlayarak Türkiye pazarına sunmaya hazırlanıyor.
Ahlat baston üreticilerinden Refa Gökbulak, kış aylarındaki buzlanma nedeniyle kaymayı önleyen özel baston serisine bu yılda devam etti. Ahlat'ta yıllardır bastonculuk yapan Refa Gökbulak, kış aylarında kar ve buzda kaymayı önlemek için bastonların uçlarına lastik taktıklarını belirterek, kışa özel baston yaptıklarını söyledi. Refa Gökbulak, "Baba mesleği olan baston sanatına 25 yıldan beri devam ediyorum. Bu yıl bölgemize ve Bitlis'e çok kar yağdığı. Bizde bastonların uç kısımlarına kemik ve sarı uç kullanılmaktaydık. Bunlar vatandaşlarımıza sıkıntı yaratmaktaydı ve kayma tehlikesi vardı. Bu yüzden bastonlarımızın uç kısımlarına lastik yapmaya karar verdik. Bu yıl ki bastonlarımızın tamamında uçlarına uyguladık. Tamamıyla yere yapışan aşınmayan lastik takmaya başladık. Alan herkes memnun" dedi

BASTONLARA OSMANLI VE SELÇUKLU MOTİFLERİ İŞLENİYOR
Baston ustalarından Refa Gökbulak, Ahlat bastonlarının Türkiye pazarında önemli bir yeri olduğunu da hatırlatarak, "Bastonlarımızın diğer özelliği ise kafa ve gövde motiflerinin yine bölgemizdeki tarihi eserlerin üzerinde sıkça rastlanan Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işlemekteyiz. Bu işleme tekniklerini de tezhip sanatıyla işliyoruz. Rum-i sanatını da işlemekteyiz ve yine yakma tekniğiyle Selçuklu ve Osmanlı eselerinin üzerindeki motifleri başta kilim deseni olmak üzere birçok motifi bastonlarımıza işlemekteyiz. Bu motiflerde Ahlat bastonlarına çok farklı anlam kazandırmaktadır" diye konuştu.

"AHLAT BASTONUN KÖKLÜ BİR MAZİSİ VAR"
Ahlat bastonları yaşayan el sanatlarının içerisinde yüzlerce çeşidi ile dünya pazarında kendini hissettirmesine karşın, yerelde gerekli desteği alamadıklarını da belirten Gökbulak, "Bizler Ahlat bastonlarına başladığımız günden itibaren her geçen gün hem kalitesini hem de çeşidini arttırmaktayız. Bugün geldiğimiz noktada yüzün üzerinde kafa ve gövde çeşitleriyle Ahlat bastonu üretimi yapmaktayız. Ahlat bastonun ilk özelliği çok eski bir tarihe dayanması ve köklü bir mazisinin olmasıdır. İkinci özelliği, Ahlat bostanlarını diğer bastonlardan ayıran en önemlisi ceviz ağacı, manda, koç ve sığır boynuzunu ham madde olarak alıp bastonlarımıza kullanmamızdır. Çünkü ceviz ağacı, manda, koç ve sığır boynuzları Ahlat bastonunun belirgin özelliğidir. Bu malzemelerin tamamı çürümeye dayanıklıdır. Renk ve desen bakımından da başka bir ham madde de olmayan desen ve motifler ceviz ağacı ve kemikte bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı da atalarımız yıllarca bu bastonları kullanmışlardır. Özel eşyalarında silah, kılıç, bıçak saplarında kullanmışlardır. Böylelikle biz de bu geleneği bu şekilde yaşatmakta ve sürdürmekteyiz" şeklinde konuştu.
(GA-MSA-Y)

04.02.2013 13:30:38 TSI

Editör: Wan Haber