İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Taş, Ahıska Türklerinin insan haklarının görmezden gelindiğini söyledi.
Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle dernek lokalinde basın açıklaması yapan Mehmet Taş, "Neden insan hakları ihlallerine hep Müslümanlar maruz kalıyor? Yakın tarihte Mısır, Irak, Libya, Suriye'de ölenler hep Müslümanlar değil mi? Hani dünya insan hakları evrensel beyannamesi? Suriye'de 20 ay da ölen 47 bin insan, kaybolan yüz bin insan, başka ülkelerde mülteci olan 600 bin insan için dünya neden sessiz kalıyor? Ya Ahıskalılar? Yüzyılın en büyük sürgün ve soykırımına maruz kalan Ahıska Türklerinin acıları hala dindirilmemiştir. Biz Ahıska halkının tarihte yaşadığımız ve günümüzde yaşamaya devam ettiğimiz sıkıntılar devam ediyor. Sürgün hayatımızda maruz kaldığımız mağduriyetlerin giderilmesi ve telafi edilmesi için taraf ülkelere, Avrupa Konseyi'ne, ulusal ve uluslararası insan hakları savunucusu kurum ve kuruluşlara, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla çağrıda bulunuyoruz" dedi.
Asırlardır yaşadıkları ata yurdu Ahıska'dan 1944 yılında bir gecede sürüldüklerini anlatan Taş, "Halen 10 ayrı ülkeye dağılmış halde yaşayan biz Ahıska Türklerinin uğradığı insan hakları ihlallerini, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde gündeme getirmek için insan hakları savunucu örgütlerin ve basının harekete geçmesini bekliyoruz. Ahıskalılar olarak, 1820'li yıllardaki Rus işgalinde, Türkiye'den yana tavır koyduğumuz için Rus baskısı ve zulmüne maruz kaldık. 1918 yılında Gürcistan'la yapılan Batum muahedesiyle Türkiye'ye katıldık. Ancak 16 Mart 1921 Moskova antlaşmasıyla, türlü oyunlarla masa başında ata yurdumuz Ahıska talihsiz bir şekilde Türkiye sınırları dışında kaldı. İkinci Dünya Savaşı'nda Alman ordusuna kaşı savaşmak üzere Stalin yönetimi Ahıska'dan 40 bin genci cepheye gönderdi. Cepheye sürülen Ahıskalı gençlerin çoğu 15-17 yaşında olup, savaşta 26 bin Ahıskalı genç hayatını kaybetti. Biz Ahıska Türklerinin insan hakları ne olacak? Bize kim sahip çıkacak? Bize reva görülen bu zulümlerin sorumlularına kim hesap soracak? Ezilen, zulüm gören, çile çeken bütün insanların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutluyorum. Bütün dünya ülkelerini insanlık uğruna üzerine düşeni yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.
(SB-MŞ)

11.12.2012 13:50:06 TSI

Editör: Wan Haber