Günümüz insanı hareketsizlik, obezite ve bunlara eşlik eden eklem kireçlenmeleri ile yaşam konforunu kaybediyor.
Uzmanlar, özellikle ileri yaş grubunun önemli bir sorunu olan bu kısır döngüyü kırmak için fizik tedavinin şart olduğunu belirtiyor. İleri yaşa bağlı ortaya çıkan bel, diz, boyun ve eklem ağrıları birçok kişinin günlük yaşamını çekilmez hale getiriyor. Bunlara bir de ağır ameliyatlar, protezler eklendiğinde ileri yaş grubu bir çok kişi için birisinden destek almadan ayağa kalkmak, en basit ihtiyacını karşılamak ve günlük yaşamını sürdürmek imkansız hale geliyor.
İzmir'de ileri yaş nüfusun yoğunlaştığı Göztepe'de hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanlarından Dr. Şebnem Tamcı, bu kısır döngüye dikkat çekerek, "Bize gelen hastalara bakarsak kireçlenme en büyük problem. İleri yaşa ve obeziteye bağlı oluşan kireçlenme, hastaların hareket kabiliyetini azaltıyor. Kireçlenmeye bağlı insanlar hareket edemiyorlar, hareketsizliğe bağlı olarak da hem obezite hem de kireçlenme artıyor. Bu bir kısır döngü ve biz bu kısır döngüyü bir yerden kırmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Bu noktada en fazla diz kireçlenmeleri ile karşılaştıklarını anlatan Tamcı, diz kireçlenmesini takiben sırasıyla bel, boyun kireçlenmeleri ve omuz problemlerinin geldiğini söyledi.
Fizik tedavinin kişilerin hareket kabiliyetini artıran, acılarını azaltan ve yaşam konforunu artıran bir unsur olarak ortaya çıktığını kaydeden Tamcı, şöyle konuştu: "İlgi alanımız sadece kireçlenmeler değil, ağrıyı oluşturan her tür neden bizim alanımıza giriyor. Ağrılarından dolayı fazla ilaç kullanan ve bu nedenle başka komplikasyonlara maruz kalanlar; artık ilaç kullanmaması gereken ağrılı hastalar da bizim alanımıza giriyor. Çünkü fizik tedavinin yan etkisi yok denecek kadar az."

PROTEZE UYUM KOLAYLAŞIYOR
Ağır ameliyat geçirenlerin, ileri kireçlenme sonucunda kalça ve diz protezi uygulananların yeni hayata uyum sağlaması için fizik tedavinin önem taşıdığını anlatan Tamcı, şunları söyledi: "İleri kireçlenmelerde kalça ve diz eklemleri değişiyor, bu protezlere vücudun uyumu açısından fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemli. Biz, rehabilitasyon programlarımız ile kasları güçlendiriyoruz, ağrılarını azaltıp hastanın o proteze uyumunu artırıyoruz. Çünkü kaslar güçlenince proteze az yük biniyor ve protezin ömrü de uzuyor."

FELÇ VE PARKİNSON TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ
Fizik tedavi ile felç ve parkinson hastalarının yaşamdan kopması ve yatağa bağımlı hale gelmesi de önleniyor. Bunların yanı sıra bazı çocuk hastalıklarında da yine fizik tedavi devreye giriyor. Uzman Dr. Şebnem Tamcı, özellikle doğumsal beyin felci olan çocuklara, egzersiz ve rehabilitasyonla ciddi kazanımlar sağlayabildiklerini sözlerine ekledi.
(BK-HO-Y)

11.02.2013 11:20:18 TSI

Editör: Wan Haber