Ağrı Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, 'Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi' projesi kapsamında okula erişim için gerekli temel ihtiyaçları karşılamada zorluk yaşayan, okullaşma oranının düşük olduğu il genelinde toplam 23 anaokulu ve bünyesindeki anasınıfı bulunan okulların belirlendiğini, bu okullara ilk kez kayıt yaptıracak dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitimlerinde gerekli olan sağlık, temizlik, kıyafet ve kırtasiye gibi temel ihtiyaçlarının Milli Eğitim Bakanlığı ve UNİCEF tarafından karşılandığını söyledi.
Ağrı Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, okul öncesi eğitimin toplumsal değişimi ve gelişimi oluşturacak bireylerin yetiştirilmesinde birinci derecede etkili olduğunu belirtti. Okul öncesi dönemde çocuklara verilen eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Başak, "Yaşamın ilk yıllarında çocuklara toplumsal ve ahlaki değerler aktarılmaya başlanır ve çocukların sahip olması gereken temel bilgi ve beceriler bu dönemde kazandırılır. Bu nedenle okul öncesi eğitimin önemi büyüktür. Çocukların eğitimini gerçekleştiren okul öncesi eğitim kurumunu, anne-babanın yokluğunu giderecek bir kurum olarak değil, anne-babanın ilk yıllardaki rolüne katkıda bulunan ve bu rolü yaygınlaştıran bir kurum olarak değerlendirmek gerekir" dedi.
Okul öncesi eğitim kurumlarının en önemli amacının çocuklara temel yaşam becerilerini kazandırmak olduğunu ifade eden Başak, "Sosyal gelişim ve dil gelişimi açısından düşünüldüğünde okul öncesi eğitim kurumları, çocuklar için ailenin dışına atılan ilk adım olarak düşünülmelidir. İlk üç yıl içinde çocuk, model olarak gördüğü anne ve babasından gerekli olan temel bilgi ve becerileri öğrendikten sonra, kendisine tanınan fırsatlar ölçüsünde belirli bir psiko-sosyal olgunluğa varır. Ancak, çocukların ailelerinden öğrenebilecekleri sınırlıdır. Çocukların bu dönemde sosyal gelişimleri açısından, aile dışındaki yetişkinlerle ve kendi yaşıtlarıyla bir arada olmaları ve iletişim becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Çocuklar anaokulunda yaşıtlarıyla birlikte yaşamayı, yemek yemeyi, uyumayı ve oynamayı öğrenir. Böylece ben ve başkası kavramlarının farkına vararak yardımlaşma ve işbirliği duygusu geliştirir. Ayrıca kendi hakkını korumak, paylaşmak ve başkalarının özgürlüğüne saygı göstermek de yine anaokulunda öğrenilir. Bütün bunları yapması için de çocukların kendini ifade edebilmesi ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır. 'Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi' projesi kapsamında okula erişim için gerekli temel ihtiyaçları karşılamada zorluk yaşayan, okullaşma oranının düşük olduğu il genelindeki toplam 23 anaokulu ve bünyesinde anasınıfı bulunan okullar belirlenmiş, bu okullara ilk kez kayıt yaptıracak dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitimlerinde gerekli olan sağlık, temizlik, kıyafet ve kırtasiye gibi temel ihtiyaçlarını Milli Eğitim Bakanlığı ve UNİCEF tarafından karşılanmaktadır" diye konuştu.
(AG-MSA-Y)

25.01.2013 13:58:35 TSI

Editör: Wan Haber