İlaç, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılan defne yaprağı Bursa'da köylülerin yüzünü güldürdü. Tonlarca defne yaprağı toplayan köy halkı yaprakları dallarıyla birlikte Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Ağrı kesici etkilere sahip olan, mikrop öldüren, idrar söken, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelen defne yaprağı Bursalı köylülerin yüzünü güldürüyor. İlaç, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılan defne yaprağını toplayan köylüler, yaprakları kamyonlara yükleyerek Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Latince adı 'laurus nobilis' olan ve yapraklarını dökmeyen defne, kış mevsiminde de köylülerin yüzünü güldürdü. Son zamanlarda hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber köylüler defne yapraklarını toplamak için ormana akın etti. Defne yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilirken, dünyanın defne yaprağı ihtiyacının yüzde 80'ini Türkiye karşılıyor.
Köylüler her gün 1 kamyon dolusu defne yaprağını dallarıyla birlikte toplarken, köylülerin topladığı defne yaprağı dallarıyla birlikte 25 kuruştan alıcı buluyor.
(RH-ET-MŞ)

09.02.2013 09:55:28 TSI

Editör: Wan Haber