Diş Hekimi Emre Harbalioğlu yaptığı açıklamada açlık, böbrek yetmezliği, diyabet, karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıklarının ağız kokusuna sebebiiyet verebileceğini söyledi. Ağız kokusu (halitozis) toplumda çok yoğun şekilde karşılaşılan bir durum ve bunu yyaşayan bir çok insan bile kendi çapında çözümler üretmeye çalışıyor. Kimi maydonoz yer kimi naneli sakız çiğner. Lakin tam anlamıyla bir çözüm bulabilen, kalıcı çözüme ulaşan öyle zannediyoruz ki yok.

 

Medical Park Samsun Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Emre Harbalioğlu "Ağız kokusu (halitozis) toplumda yoğun şekilde çok insanın yaşadığı ve çözüm bulmaya çalıştığı bir rahatsızlıktır. Bunun yoğun şekilde çok nedeni olabilir. Açlık, böbrek yetmezliği, diyabet(şeker hastalığı),karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıkları bu şeklinde yoğun şekilde çok etkin olabilmektedir” dedi.

 

agiz-kokusu1.jpg

 

Ağız ve diş sağlığına bağlı etkenler konusu için enformasyon sağlayan Emre Harbalioğlu "Ağız kokusuna ağzımızdaki bakteriler neden olmaktadır. Bu bakterilerin artıkları bulunan sülfürlü bileşikler fena kokuya neden olur. Bununla ortak diş çürükleri, dişeti hastalıkları, eski protezler bu şeklinde faktörleri de sıralayabiliriz. Dişler ağzın takribî şekilde yüzde 25’ini kaplar. Dişlerimizi fırçalasak dahi bakteri plağını tam şekilde temizleyemeyiz. Bu sebeple diş ipi ve diş fırçası kullanmak kısıtlı bir ağız temizliği sağlamaktadır” diye belirtti.

 

Ağız kokusu hakkında şu ayrıntılara da değinen Emre Harbalioğlu; “Ağız gargaraları da ağız hijyeninde iri ciddiyet taşımaktadır. Dil yüzeyi yoğun şekilde pürüzlü yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına uygun yapıdadır o nedenden dolayı lisan yüzeyini de fırçalamayı unutmamalıyız. Ayrıca ileri derecede dişeti sorununa sahip bulunan insanlarda temizlenemeyen alanlar vardır. Derin diş eti cebi şekilde isimlendirilen alanlar da fena kokuya neden olabilmektedir. Bu sebeple bu rahatsızlığa sahip insanların en kısa zamanda diş hekimine başvurmaları gerekmektedir. Bununla yanında bol sıvı tüketimi, lifli besin tüketimi de fayda sağlamaktadır. Düzenli diş hekimi araştırmaları ile problemler erkenden ayrım edilip mühtemel önemli problemler oluşmadan Önlem alınmalıdır.” diye sözlerine devam etti.

 

Ağız kokusu sorunu yaşamak istemeyen şahısların düzenli olarak diş kontrolü yaptırması gerektiğine değinen Harbalioğlu, "Diş problemleri ile ilgili ağız muayenesi yapılması gerekmektedir. Koku testi yaptırmalıyız. Ağız kokusuna neden olacak gömülü ve sorunlu dişler çekilmelidir. Kötü koku içeren gıdalar tüketmemeliyiz” dedi.

 

Ayrıca Emre Harbalioğlu 22-27 Kasım'ın Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Olduğunu da Söylemeyi ihmal etmedi.

Editör: Wan Haber